reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Amazon a Newegg i přes žádost NVIDIE cílí na těžaře

9.2.2018, Jan Vítek, aktualita
Amazon a Newegg i přes žádost NVIDIE cílí na těžaře
Společnost NVIDIA už v lednu oslovila prodejce, aby upřednostnili při prodeji grafických karet hráče. Ti už ale v tu dobu prodávali speciální sady více karet orientované naopak na těžaře a nyní se tato praxe ještě více rozrostla.
NVIDIA tak měla sysifovskou snahu zajistit hráčům možnost pořídit si grafickou kartu za normální peníze, ale bylo jasné, že tím u prodejců moc nepochodí. Je jasné, že těm je daleko milejší zákazník, který si pořídí třeba šest grafických karet najednou a akceptuje jejich vysokou cenu než ten, který chce jednu a ještě si dovolí chtít, aby byla za výrobcem doporučenou částku. 
 
 
Velcí západní prodejci jako Amazon a Newegg už dříve prodávali sady šesti karet GeForce GTX 1080 FE, a to za cenu 1170 dolarů za jednu. 
 
 
Nyní se tato praxe ještě rozrostla, neboť si můžeme koupit "six-pack" v podstatě jakékoliv karty GeForce GTX 1000 a také různé karty sérií AMD RX 400 a 500. Pokud sáhnete po GeForce GTX 1060 6GB FE, zaplatíte 3780 USD, čili 645 za jednu. Šest referenčních Radeonů RX 580 se 4 GB paměti pak přijde na 3600 USD.
 
Takovou nabídku mohou pochopitelně dnes využít leda těžaři kryptoměn, kteří skupují karty ve velkém množství a hráči mají smůlu. Někteří naši prodejci se přitom velice rychle naučili, že mohou zkoušet nafukovat ceny karet, a tak nastal stejný scénář jako na západě. Ten ilustruje třeba případ MSI GeForce GTX 1060 ARMOR 6G OCV1, jež je momentálně nedostupná za vyšší než dříve, ale stále ještě rozumnou cenu, nebo za 14.655 Kč. Za takovou částku jsme si mohli ještě ke konci minulého roku vybírat z modelů GTX 1080. A právě GTX 1080 jsou zase za původní ceny GTX 1080 Ti, které na našem trhu zase nejsou vůbec a ve světle nejnovějších zpráv už možná ani nikdy nebudou. 
 
Otázka je, zda se nakonec i v českých obchodech neobjeví sady grafických karet s řádně nafouknutou cenou, ale není jasné, zda by to vůbec bylo pro prodejce výhodné. Jde také o to, že Bitcoin v posledních dnech prudce klesl na hodnotě a nyní se pohybuje kolem 8000 dolarů, přičemž měny jako Ethereum, Monero a další jeho růsty a pády obvykle kopírují. Nicméně Ethereum je po poklesu pod 600 dolarů opět na vzestupu a nyní je nad 800 dolary. Další vývoj je však nepřevídatelný, může nastat opětovný růst vysoko nad 1000 dolarů, nebo zase další pád.
 
Osobně jsem ale nejvíce zvědavý na to, jak NVIDIA uvede na trh svou další generaci grafických karet, což by mohly být dle dnešní zprávu už Ampere a v dubnu. Pokud se NVIDIA nepokusí se situací na trhu neudělat nic, pak je tu riziko, že Ampere se k hráčům téměř nedostanou, což by byla skutečně velice zajímavá situace, která by znamenala takový (zatím) malý rozklad herního PC trhu. 


reklama