reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AMD: i přes propad prodejů pro PC zažilo rekordní rok i dobré čtvrtletí

2.2.2023, Milan Šurkala, aktualita
AMD: i přes propad prodejů pro PC zažilo rekordní rok i dobré čtvrtletí
Společnost AMD rovněž zveřejnila své finanční výsledky a je to mnohem pozitivnější čtení než u Intelu. I zde byl obrovský propad v prodejích procesorů pro spotřebitele, ale jinak šlo především o pozitivní rekordy.
Před několika dny zveřejnil své finanční výsledky Intel a byla to docela nepříjemná čísla. Většina podobných firem nyní trpí na špatnou hospodářkou situaci i přesycený spotřebitelský trh po koronavirové pandemii, která znamenala zvýšený zájem o novou výpočetní techniku. Nyní tu máme propad poptávky a dalo se tušit, že to postihne i konkurenční AMD. Jeho výsledky jsou ale mnohem lepší a ačkoli kategorie spotřebních CPU padala opravdu dramaticky, ve výsledku jde o ještě lepší čtvrtletí než v loňském roce a rekordní rok celé firmy.
 
AMD logo
 
AMD tak za poslední čtvrtletí vykázalo příjmy ve výši 5,6 mld. USD, což je meziročně nárůst o 16 % (pro srovnání, Intel je na 14 mld. USD, ale klesl meziročně o 32 %). Pokud jde o čistý zisk, ten se ale u AMD propadl na pouhá 2 % loňské částky a činil jen 21 mil. USD. Za tím ale stojí především další výdaje vynaložené kvůli akvizici Xilinxu (dle Non-GAAP totiž měla firma čistý zisk 1,11 mld. USD). Ve výsledku to také znamená, že AMD za celý rok 2022 utržilo 23,6 mld. USD, což dělá 44 % navíc proti roku 2021. Rok 2022 se tak pro firmu stal rekordním. Ani čistý zisk 1,32 mld. USD za celý rok není úplně špatným číslem.
 
Segment Client, který zahrnuje spotřebitelské procesory, nicméně rozhodně nebyl tím, který by dělal radost. Ten se totiž propadl o hrozivých 51 %. Z téměř 1,83 mld. USD se scvrknul na pouhých 903 mil. USD a divize také vykázala provozní ztrátu 152 mil. USD. Naopak divize Data Center je na tom velmi dobře. Vzrostla totiž o 42 %, společnosti AMD přinesla příjmy ve výši 1,655 mld. USD a velmi pěkný provozní zisk 444 mil. USD.
 
Pokud jde o Gaming, tak zde sice došlo k poklesu, ale jen o 7 %, což není tak velký propad jako u spotřebitelských CPU. Divize se postarala o 1,644 mld. USD a přinesla provozní zisk 266 mil. USD. Akvizice Xilinxu se jednoznačně projevila v příjmech divize Embedded. Tam to loni bylo 71 mil. USD, letos 1,397 mld. USD (nárůst o 1868 %). Výborný je i provozní zisk 699 mil. USD.
 
Z významných kroků AMD zmínilo serverové procesory EPYC 4. generace s architekturou Zen 4 a zájem o ně ze strany takových gigantů, jako jsou Google Cloud, Microsoft nebo Oracle Cloud. Procesory AMD nyní najdeme ve 101 superpočítačích z Top500. Do nového roku vstupuje také s procesory Ryzen 7000X3D s 3D V-Cache a nedávno představenými grafikami Radeon RX 7000.
 
Zdroj: ir.amd.com


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama