reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AMD: jádro Zen 2 nabídne až o 29 % vyšší IPC v porovnání se Zen

12.11.2018, Jan Vítek, aktualita
AMD: jádro Zen 2 nabídne až o 29 % vyšší IPC v porovnání se Zen
Můžeme se dočíst o tom, že AMD Zen 2 budou mít o 29 procent vyšší IPC než první generace Zenu, ovšem to vzhledem ke starším zprávám vypadá až podezřele dobře. Nicméně tyto informace šíří samotné AMD. 
Dle Expreview se samotné AMD podělilo se svými investory na setkání Next Horizon o informace týkající se výkonu procesorové architektury Zen 2. Ta, jak dobře víme, bude založena už na 7nm procesu a jde o třetí verzi po Zen (14nm) a Zen+ (12nm). Server techPowerUp píše rovnou o tom, že Zen 2 nabídne oproti Zen o 29 % vyšší IPC (Instructions Per Clock), což znamená právě o 29 % vyšší výkon procesorového jádra na stejném taktu. 
 
 
Co se týče minulých úspěchů firmy AMD, ta dokázala v případě prvních procesorů Zen nabídnout o 52 % vyšší IPC oproti 28nm procesorům Bulldozer ve verzi Excavator a co se týče Zen+, tyto procesory dosahují ještě o 3 až 5 % vyššího IPC oproti Zen, což šlo na vrub především celkovému vyladění paměti cache. TechPowerUp také uvádí, že tento nárůst IPC byl zajištěn i vylepšenými algoritmy technologie Precision Boost, což je samozřejmě nesmysl. Jak už bylo uvedeno, IPC znamená výkon vztažený k pracovnímu taktu, takže pokud dokážeme pomocí Precision Boost zajistit vyšší takty, nelze v žádném případě mluvit o tom, že tím zvyšujeme IPC.
 
Zen+ se však dostaly pouze do procesorů Ryzen a Threadripper, ne do EPYC. My už víme, že druhá generace těchto serverových procesorů bude využívat opět 8jádrové čipy, ovšem značně ochuzené o to, co zajistí centrální I/O čip. Je tak otázka, zda i Ryzen budou využívat vícečipový design, což zatím nezjistíme. 
 
 
O IPC Zen 2 se už také jednou mluvilo, a sice když o něm informoval server Bits and Chips, který mluvil o daleko střízlivějším nárůstu kolem 13 %, ovšem oproti Zen+, takže v porovnání se Zen by to bylo ještě o pár procent více. A nyní nám samotné AMD sděluje, že dle testu DKERN a RSA (kombinované celočíselné a FP benchmarky) ukázal Zen 2 výkonnostní index 4,53 oproti 3,5 u první generace Zen. 
 
Čili tyto informace opravdu pocházejí od samotného AMD, které je vyvěsilo na své stránky a mluví konkrétně o IPC a ne o výkonu, do nějž by měl promlouvat vyšší takt. Co by za tím mohlo stát? Dle dosavadních informací především potenciálně mnohem vyšší výkon v pohyblivé řádové čárce díky novým 256bitovým AVX registrům, vylepšené micro-op cache a jiným vylepšením. 
 
 
Vypadá to tak ještě lépe, než jsme doufali a lze očekávat, že architektura Zen 2 bude skutečně výrazně lepší, což v kombinaci s vyššími takty a vyšším počtem jader slibuje více než důstojné nástupce prvních dvou procesorových generací Zen. 


reklama