reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AMD letí vzhůru, dodá čipy pro metaverse společnosti Meta (Facebook)

8.11.2021, Milan Šurkala, aktualita
AMD letí vzhůru, dodá čipy pro metaverse společnosti Meta (Facebook)
AMD dnes prezentovalo mnoho novinek, pohovořilo o Zenech 4 i 4c, ohlášeny byly i serverové procesory EPYC Milan-X. To ale zdaleka není vše. AMD bude také dodavatelem procesorů pro metaverse Facebooku (Mety).
Dnes má AMD velký den. Na své keynote Accelerated Data Center Premiere prezentovalo mnoho novinek zejména v serverové oblasti, hovořilo se např. o 7nm procesorech Milan-X, které dostávají 3D V-Cache a tedy až 804 MB cache paměti pro socket. Také se mluvilo o Zen 4 a Zen 4c, tedy čipech Genoa a Bergamo, které mají mít až 96, resp. 128 jader, zmíněn byl i akcelerátor MI200, který má být konkurencí např. výpočetním kartám Nvidia A100. Velkou zprávou je ale také to, že AMD má pro nové procesory obrovského zákazníka. Tím je společnost Meta (nově vytvořená mateřská společnost Facebooku).
 
 
Jak už víme, ta chce vytvořit umělý digitální svět, tzv. metaverse. A právě AMD má být tím, kdo bude Metě dodávat serverové procesory pro datová centra potřebná pro běh metaverse. To by AMD mělo pomoci získat pevnější pozici vůči hlavním konkurentům, jako jsou Intel a Nvidia. Těm už částečně přebírá obří zákazníky typu Google, Amazon nebo Microsoft, kteří už také mají servery běžící na procesorech AMD. Akcie společnosti AMD na dnešní novinky zareagovaly 10% nárůstem.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama