reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AMD podrobně prezentovala čipy Zeppelin, budou mít 7nm EPYC 64 jader?

14.2.2018, Jan Vítek, aktualita
AMD podrobně prezentovala čipy Zeppelin, budou mít 7nm EPYC 64 jader?
Společnost AMD dorazila na ISSCC 2018 vyzbrojena detailní prezentací popisující její aktuální čipy Zeppelin, z nichž se skládají procesory Ryzen, Threadripper i EPYC. A právě o EPYC se dozvídáme, že jejich 7nm verze by mohly mít až 64 jader.
ISSCC 2018 (International Solid-State Circuits Conference) tak bylo místo, kde AMD podrobně popisovalo čipy Zeppelin, na co už je možná trošku pozdě, když první procesory Ryzen přišly na trh už téměř před rokem. Nicméně Zeppelin se uplatní také v nových procesorech Ryzen 2. generace, a tak jsou stále ještě aktuální
 
čip AMD Zeppelin čítá až 8 CPU jader Zen a 16 MB L3 cache
My jsme se čipům Zeppelin už věnovali, a tak víme, že je tvoří osm procesorových jader Zen (pokud nejsou některá neaktivní) a ta mají k dispozici 8x 512 kB L2 cache a celkem 16 MB L3 cache. Pak tu jsou dva kanály pro připojení DDR4 s maximální kapacitou 256 GB na kanál v případě EPYC. 
 
 
To jsou v kostce základní vlastnosti čipů Zeppelin, ale my jsme v poslední době řešili, jakým způsobem jsou v procesorech EPYC a Threadripper propojeny, k čemuž nám AMD poskytlo velice zajímavý obrázek. Ten ukazuje, jakým způsobem jsou pomocí Infinity Fabric propojeny jednotlivé čipy. Ukazuje se, že jsou využity dvě vrstvy spojů, a to i pro celkem až osm kanálů pro paměti DDR4. 
 
 
Procesory EPYC tak mají celkem 4094 spojů s LGA piny v patici na rozměru 58 x 75 substrátové destičky, v niž je celkem 534 datových linek Infinity Fabric s celkovou propustností přes 256 GB/s, a to vedle ostatních datových pinů (paměti, PCIe atd) s celkovou propustností přes 450 GB/s. Piny starající se o napájení procesoru zvládnou celkově 300 Amper a podporují maximálně 200W TDP procesorů. 
 
 
Server wccftech má na svých stránkách umístenou celou 29stránkovou prezentaci, takže pokračovat můžete tam. My se raději zaměříme na budoucnost, a sice na dosud nepotvrzené 7nm procesory EPYC "Rome". Už v minulém roce se objevily informace o procesorech Starship, které měly navýšit 32 jader aktuálních EPYC na 48. Rome by ale nabídly dokonce 64 procesorových jader, čili dvojnásobek. Jak toto chce ale AMD docílit? S pomocí aktuálních čipů Zeppelin by to totiž nešlo. 
 
To by AMD muselo propojit osm těchto čipů a to už by nešlo pomocí stávajícího způsobu, čili propojením každého čipu s každým pomocí Infinity Fabric. Řešením je tak navýšit počet procesorových jader v rámci jednoho monolitu. Dle dosud nezaručených informací by se měly objevit dokonce dva nové čipy, a to první se šesti jádry v rámci jednoho CCX (Core Complex). Jak víme, Zeppelin obsahují dva CCX, takže jeden monolit by pak nabídl 12 jader pro celkově až 48jádrové CPU, což by měly být právě ony Starship. 
 
Druhý čip by už obsahoval 8 jader v jednom CCX, takže ve výsledku v jednom čtyřičipovém procesoru by to bylo 64 jader. To už ale bude generace architektury Zen 2 vyráběna 7nm procesem, takže nejde o nic, co se už má chystat na trh. Každopádně to vypadá jako noční můra pro Intel. 
 
Zdroj: wccftech


reklama