reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AMD potvrzuje, Ryzen 3000 a Navi přijdou ve 3. kvartálu, ale nový Threadripper ne

16.5.2019, Jan Vítek, aktualita
AMD potvrzuje, Ryzen 3000 a Navi přijdou ve 3. kvartálu, ale nový Threadripper ne
Na setkání s akcionáři Lisa Su potvrdila, že ve třetím kvartálu přijdou na trh 7nm procesory Ryzen 3000, Radeon Navi a také serverové procesory EPYC Rome. O Threadripperech nové generace se ale nedozvíme nic.
Jak dobře víme, procesory Threadripper 3. generace zmizely z roadmapy pro letošní rok a nyní už v podstatě jistě víme to, že se neobjeví ve třetím kvartálu. Tím by se AMD jistě velice rádo pochlubilo, ale nemůže, nicméně i tak bude právě toto období velice slušně "nabušené" z hlediska nových produktů a je možné, že právě kvůli tomu byly nové Threadrippery odsunuty, čili aby AMD mělo z linek TSMC dost čipů pro své ostatní produkty. 
 
 
V červenci až září, a my doufáme že spíše dříve než později, se na trh dostanou nové desktopové i serverové procesory plus herní karty s čipy Navi. Stále můžeme doufat v to, že AMD předvede jejich společné vypuštění na trh během symbolického dne 7. 7. Však i uvedení Radeonu VII na trh dne 7. 2. jistě nebylo vybráno náhodou a dvě sedmičky by tak nyní mohly odpovídat tomu, že na trh ve stejný den vstoupí jak Ryzen 3000, tak Radeon Navi.
 
Tomu by také veskrze odpovídalo i jejich očekávané formální představení na konci tohoto měsíce na Computexu, respektive v případě Navi možná spíše 10. června na E3 v rámci akce Next Horizon Gaming. Ostatně právě i Radeon VII byl představen zhruba měsíc před svým vypuštěním na trh, a to na CES 2019. 
 
My nyní očekáváme až 16jádrové procesory Ryzen 3000, o jejichž výsledných taktech a nárůstu IPC se můžeme stále jen dohadovat. Grafické karty s GPU Navi, ačkoliv i o nich už kolují výživné fámy, jsou dosud velkou neznámou. I z nově uvedeného obrázku je jasné, že Radeon VII zůstane aktuální a ostatně nic jiného jsme ani nečekali, takže stále půjde o hi-end v nabídce AMD a protivníka víceméně pro GeForce RTX 2080. Víme také, že Navi budou stále založeny na architektuře GCN s jejím maximem 4096 jader a vzhledem k tomu, že Radeon VII jich má 3840, první Navi pro tento rok by jich mohly mít tak maximálně 3584 jako Radeon RX Vega 56. A pak je otázka, co je pravdy na tom, že Navi se horko těžko dostávají na takty 7nm Vegy, ale to je opět jen fáma. 
 


reklama