reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AMD představilo mobilní Ryzeny 7x20U s architekturou Zen 2

20.9.2022, Milan Šurkala, aktualita
AMD představilo mobilní Ryzeny 7x20U s architekturou Zen 2
Společnost AMD představila nové mobilní procesory Ryzen a Athlon řady 7020. Neočekávejte však nejnovější architekturu Zen 4. Dle nového číslování je patrné, že mají ještě mnohem starší Zen 2. Těšit se však lze na nízkou TDP 8 až 15 W.
AMD představilo další nové procesory Ryzen řady 7000. Tentokrát ale zapomeňte na novou architekturu Zen 4 jako u desktopových Ryzenů 7000. Jde totiž o mobilní procesory, které už odpovídají novému schématu pojmenování, kde počáteční číslovka 7 hovoří o modelovém ročníku a nemusí vůbec ani napovídat použitou architekturu. V tomto případě jde tedy o procesory určené pro blížící se rok 2023 a architekturu napoví třetí číslovka. Poněvadž jde o procesory řady 7x20U, je patrné, že novinky využívají ještě dost starou architekturu Zen 2. Nové procesory s již dlouhou dobou známým kódovým označením Mendocino jsou totiž určeny pro nejlevnější notebooky a slibují velmi nízkou spotřebu. Jejich TDP má být 8 až 15 W. Celkově půjde o trojici nových procesorů a všechny mají integrovaný grafický čip Radeon 610M architektury RDNA 2 s podporou hardwarové akcelerace AV1.
 
AMD Ryzen 7020
 
Základem nabídky novinek bude Athlon Gold 7220U, což je 2jádrový procesor s podporou 4 vláken. Základní takt je 2,4 GHz, Boost se dostal na 3,7 GHz a máme tu 5 MB paměti cache. O něco výše zamíří Ryzen 3 7320U, který už je 4jádrem s podporou 8 vláken. Základní takt je rovněž 2,4 GHz, nicméně Boost je o něco vyšší s taktem 4,1 GHz. O něco větší je i paměť cache s kapacitou 6 MB. Nakonec tu máme Ryzen 5 7520U, což je rovněž procesor konfigurace 4C/8T s 6MB cache pamětí. Má však vyšší takty, ten základní je 2,8 GHz, Boost je pak 4,3 GHz.
 
Všechny procesory budou vyráběny 6nm technologií a mají podporovat paměti LPDDR5. Bezpečnost pro Windows 11 je zajištěna v plném rozsahu i díky procesoru Microsoft Pluton. Podporuje Wake-on-Voice a další technologie pro moderní mobilní zařízení včetně požadavků pro Microsoft Modern Device. AMD srovnalo výkon s Intelem, do něj si ale vybralo předchozí generaci v podobě Core i3-1115G4. Proti němu je nový Ryzen 3 7320U o 31 % výkonnější v kancelářské produktivitě, o 58 % v multitaskingu a o 80 % rychlejší při kompresi dat. Notebooky s novými procesory by měly vydržet na 12 hodin přehrávání videa.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama