reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AMD Radeon RX 5500: představení - nepředstavení

8.10.2019, Jan Vítek, aktualita
AMD Radeon RX 5500: představení - nepředstavení
Když včera server VideoCardz ještě před oficiálním představení karet Radeon RX 5500 prozradil řadu údajů z prezentace, nemohli jsme vědět, že to bude v podstatě vše. AMD pak nabídlo v podstatě to samé. 
AMD skutečně včera představilo Radeony RX 5500, jak sliboval i server VideoCardz, přičemž osobně jsem očekával, že se dozvíme podrobnosti o samotných modelech, o cenách a také o tom, kdy máme nové karty očekávat na trhu. Namísto toho tu máme jakési představení - nepředstavení s notnou dávkou mlžení a lze si jen domyslet, že AMD to dělá naschvál, aby udržovalo v napětí své potenciální zákazníky, ale především pak svého konkurenta. NVIDIA chce totiž na RX 5500 reagovat pomocí nových GeForce GTX, ale ty má sama představit až ke konci tohoto měsíce. AMD tak zatím jen poodhalilo své karty. 
 
 
Na tuto skutečnost ukazuje vedle neznámé ceny a nástupu na trh také ten fakt, že AMD dosud ani neuvedlo, jaké přesné modely si přichystalo. V případě desktopových karet mluví pouze o sérii Radeon RX 5500. Čím se ale firma moc netají, je výkon, jenomže ten si nemůžeme spojit s ničím konkrétním. 
 
 
V případě následujících výsledků nám vůbec nesděluje, zda byl testován 4GB Radeon RX 5500, nebo 8GB. Jinde je to přitom v závěrečných poznámkách k prezentaci uvedeno, ale to se týká třeba jen podružných testů. Rovněž tu je slib o 1,6x vyšším výkonu na watt, který se ale opět týká 4GB verze.
 
 
Můžeme tak očekávat, že tyto výsledky se skutečně mohou týkat slabší verze se 4 GB, která sice nebyla jako taková ohlášena, ale je jasné, že přijde, neboť je právě zmiňována v poznámkách a dosud zveřejněné specifikace jasně mluví o kapacitě paměti až 8 GB. 
 
 
Konkurence si ale dokáže jistě dobře spočítat, jaký výkon tyto karty mohou nabídnout, neboť maximální konfigurace je známá a reálný výkon půjde odvodit od taktů a hrubého výkonu v podobě 5,2 TFLOPS. Mimochodem RX 5700 a RX 5700 XT nabízí až 7,9 a 9,7 TFLOPS a co se týče konkurence, z tohoto hlediska je RX 5500 konkurencí i pro GeForce GTX 1660 Ti (4,6 až 5,4 TFLOPS). 
 
AMD tak záměrně mlží a udává neúplné informace, přičemž my můžeme doufat, že důvodem k tomu není fakt, že Radeony RX 5500 ještě nejsou tak úplně připraveny a že firma jen chtěla mít pro datum 7. října připraveno alespoň něco. 
 
S největší pravděpodobností jde o marketingový tah a nyní je na řadě NVIDIA, aby reagovala, jak vedení AMD jistě doufá. Co se týče ceny, pak pokud budeme číst v dostupných informacích mezi řádky, ta by se měla pohybovat pod 200 USD. Ovšem za 4GB, nebo 8 GB verzi? Pokud by šlo o 8GB verzi, pak v takovém případě by NVIDIA musela opravdu velice přehodnotit nacenění série GTX 1600. 
 
Dozvíme se ale aspoň to, že tyto nové karty a počítače je obsahující spadají do podmínek akce Raise the Game, takže RX 5500 by měly snad dorazit co nejdříve, neboť tato akce už probíhá.
 
Zdroj: AMD


reklama