reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AMD Radeon VII byl představen, jaký bude?

10.1.2019, Jan Vítek, aktualita
AMD Radeon VII byl představen, jaký bude?
Ještě donedávna jsme měli důvod se domnívat, že žádný herní Radeon s čipem Vega už na trh nedorazí a následovat budou už Navi. Nakonec vyšlo najevo, že to není pravda, a tak se nyní můžeme zaměřit na to, o čem bude Radeon VII. 
AMD zvolilo označení Radeon VII zcela evidentně ze dvou důvodů. Jednak to je římská 7 značící 7nm proces a pak se to dá číst i jako Vega II. Přesně to také tento Radeon bude, a sice 7nm verze původní Vegy, o níž AMD říká, že může směle konkurovat kartě GeForce RTX 2080, a to za srovnatelnou cenu 699 USD (doporučená cena základní verze RTX 2080). Radeon VII má přitom jednu očividnou výhodu, a sice dvojnásobek paměti, čili 16 GB, a to navíc s propustností 1 TB/s, která je tak více než dvojnásobná. Měl by tak být lákadlem nejen pro hráče, ale především profesionály pracující s grafikou. 
 
 
Je zajímavé, že o Radeonu VII jsme poprvé slyšeli v souvislosti s odchodem Mika Rayfielda z AMD, kdy se mluvilo, že právě on prosazoval tuto "nereálnou" kartu, která by měla přijít za cenu 750 USD s výkonem srovnatelným s GeForce GTX 1080 Ti. Tyto informace byly pozoruhodně přesné, přičemž cena je dokonce o 50 dolarů nižší. Rayfield pochopitelně na Radeonu VII jako důležitý člen grafické divize AMD pracoval, ale nyní už lze říci, že o nereálný projekt, který měl přispět k jeho odchodu z firmy, skutečně nešlo. Ale už k samotné kartě. 
 
 
Radeon VII dle serveru techPowerUp vypadá jako referenční vodou chlazená RX Vega 64, ovšem na rozdíl od ní má velký vzduchový chladič se třemi ventilátory. Vybaven je třemi DisplayPorty a jedním HDMI, ovšem už ne portem VirtualLink (USB C) pro VR headsety jako karty NVIDIA. Pak můžeme i jasně vidět dva 8pinové konektory přídavného napájení, což znamená, že karta má teoretický limit spotřeby 375 W, přičemž TDP by mělo být na úrovni 300 W, což je v podstatě stejné jako Radeon RX Vega 64. AMD z toho mělo dokázat vymáčknout asi o 25 % hrubého výkonu navíc a ve hrách o cca 29 %. 
 
GPU v Radeonu VII bude pracovat na cca 1,8 GHz a paměti HBM2 v počtu čtyř využijí 4096bitové rozhraní pro celkovou propustnost 1 TB/s, což je hranice, kterou ještě žádná grafika pro běžné smrtelníky nepokořila. Co se týče počtu CU, těch překvapivě ani není 64, ale 60, čímž se Radeon VII v počtu Stream procesorů řadí právě mezi Vegu 56 a 64. Důvod je pravděpodobně ten, že AMD si ponechává bez chyby vyrobená GPU pro své profesionální karty a akcelerátory a tímto krokem si zajistí možnost využití i těch GPU, která nemohou nabídnout plných 64 CU. 
 
Je třeba vzít v potaz, že výkon ve hrách AMD posuzovalo s využitím celkem 25 titulů, z nichž 8 pracovalo s API DirectX 12. Šlo o hry jako Assassin's Creed Odyssey, Battlefield 1, Battlefield V, Destiny 2, Doom, F1 2018, Fallout 76, Far Cry 5, Forza Horizon 4, Grand Theft Auto V, Strange Brigade, The Witcher 3 nebo Monster Hunter World. V nich se Radeon VII dokáže přetahovat o prvenství s grafikou GeForce RTX 2080, čili lze říci, že AMD se opět dotáhlo alespoň na grafiku této úrovně, když už ne na naprostý herní hi-end NVIDIE, ovšem tentokrát mu to netrvalo tak dlouho jako v případě původních karet Vega 64 a 56. Ale počkejme si na nezávislé testy. 
 
Jak už bylo ohlášeno včera, Radeon VII přijde na trh 7. února za 699 USD, a to s bundlem her Devil May Cry 5, Resident Evil 2 a The Division 2, což je velice slušný bonus. 
 
Zdroj: techPowerUp 


reklama