reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AMD si dle Tchaj-wanských firem bude díky Ryzen 3000 a Navi užívat prudkého růstu tržeb

3.4.2019, Jan Vítek, aktualita
AMD si dle Tchaj-wanských firem bude díky Ryzen 3000 a Navi užívat prudkého růstu tržeb
Tchaj-wanští výrobci hardwaru malují světlou budoucnost firmě AMD, která se chystá ještě před začátkem Computexu v keynote své CEO představit jak 7nm CPU Ryzen 3000, tak 7nm GPU Navi. Pověstný hypetrain se nám tak pomalu rozjíždí. 
Vypadá to, že AMD skutečně bude mít co prezentovat, protože Lisa Su byla poctěna tím, že ještě před oficiálním začátkem Computexu uskuteční v Tchaj-pej svou prezentaci a představí své novinky. Nebude tam tak nikdo další, kdo by rozptyloval pozornost lidí sledujících keynote Lisy Su a už to naznačuje, že půjde o výjimečné představení. 
 
 
V poslední době se objevovaly střípky informací, které nás donutily přemýšlet o tom, co vůbec nabídnou nová GPU generace Navi. Jde především o to, jak moc se bude lišit architektura Navi od předchozích generací. My dobře víme, že Vegy jsou výpočetně velice silné, ale nedokáží to ukázat ve hrách, přičemž Navi už byly prezentovány jako čistě či především herní karty. V každém případě si můžeme zakroužkovat pondělí 27. května, kdy CEO firmy AMD vystoupí od 4 hodin ráno našeho času, bude to zajímavé. 
 
S dalšími souvisejícími informacemi nyní přichází server Digitimes, dle nějž se na nové 7nm produkty od AMD zvláště těší tchaj-wanské firmy vyrábějící třeba notebooky, základní desky a servery. Ostatně právě dnes se objevila informace, že firma Gigabyte si připraví pro začátek rovnou sedm desek s X570, zatímco pro X470 připravila jen tři modely a to také o něčem vypovídá. 
 
AMD přitom předpokládá, že tržby za první letošní čtvrtletí mezikvartálně klesnou o 12 % a meziročně o 24 %, takže to budou poměrně slabé výsledky, ale aspoň bude v druhém pololetí kam růst. Nově vypuštěné karty Radeon VII, které jsou k dispozici od února to samozřejmě nemohly zachránit. Jednak nebyly dosud pořádně dostupné a pak jde přece jen o karty za téměř 20 tisíc korun, takže žádné lidovky. 
 
Příležitost pro AMD k růstu dává také Intel, který by měl mít přetrvávající problémy s uspokojením poptávky, což donutily firmy jako HP a Lenovo k oslovení právě AMD a Asustek Computer uvádí, že jeho herní notebooky s hardwarem od AMD se prodávají nad očekávání dobře. Acer a HP také využívají AMD pro své Chromebooky. 
 
Digitimes také mluví o zvýšené pozornosti, které se AMD dostalo od výrobců desek v případě čipové sady X570, o čemž jsme už mluvili. Právě to dokáže pozici firmy na trhu spíše posílit, zvláště když AMD bude moci zaujmout i tím, že jako první do desktopů protlačí rozhraní PCI Express 4.0 (o praktickém významu se zde nebavíme). 
 
Co se týče GPU, Navi jsou zatím velkou otázkou, avšak AMD už nyní zažívá velký zájem ze strany datových center a zvláště pak můžeme jmenovat Google a jeho novou streamovou herní platformu Stadia, která bude založena právě na GPU od AMD. Je to tak vcelku paradoxní situace. AMD má sice oproti NVIDII jen malý podíl mezi grafickými kartami v počítačích běžných lidí, ale vedle toho dodává hardware do hlavních herních konzolí a pokud jde o herní streamovací služby, v jejich případě také slyšíme zpravidla o AMD. NVIDIA je přitom v profi sektoru silná zvláště v případě AI a superpočítačů, takže kdybychom měli z toho určit, kdo by měl mít na PC herním trhu silnější pozici, mělo by to být spíše AMD. Je to však NVIDIA, a to vzhledem k nabídce zaslouženě, jenomže historie nás naučila, že to nemusí trvat dlouho. 
 
Zdroj: Digitimes


reklama