reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AMD tvrdí, že Radeonů VII má připraveno dost

17.1.2019, Jan Vítek, aktualita
AMD tvrdí, že Radeonů VII má připraveno dost
Včera se objevily nepotvrzené informace, že AMD bude mít v první vlně připraveno ani ne pět tisíc kusů karet Radeon VII a že na nich nebude vydělávat, ale dokonce prodělávat. Samotná firma se nyní vůči tomu ohradila. 
Pokud by se takové fámy potvrdily, ukázalo by se, že AMD připravilo Radeon VII v podstatě z nouze a spíše kvůli tomu, aby mohlo zaujmout prvním 7nm spotřebitelským GPU a postavit se stůj co stůj novým GeForce Turing. Samozřejmě že má AMD v úmyslu se postavit konkurenci a je pyšné na to, že na trh vypouští jako první firma spotřebitelský produkt vyrobený novou generací výrobních procesů, které se zařazují za 16/14/12nm technologie. Zda to ale dělá za každou cenu, čili i s vidinou finančních ztrát a toho, že stejně nemůže oslovit mnoho zákazníků (což by v takovém případě byla i výhoda), to nelze říci.
 
 
AMD nyní popírá alespoň to, že ačkoliv nebude (a je to pochopitelné) uvádět, kolik Radeonů VII vyrábí a bude vyrábět, bude nabízet své Radeony VII prostřednictvím svých AIB partnerů dle původního slibu od 7. února a předpokládá, že poptávka zákazníků bude uspokojena. Problém je ten, že bezproblémovou dostupnost AMD slibovalo i v případě Radeonů RX Vega a jak to dopadlo, to dobře víme. Však na nereferenční modely RX Vega se čekalo tak dlouho, že už jsme ztráceli trpělivost a poté i zájem a nyní mohou zákazníci jen doufat, že to bude jiné. 
 
Co se týče ztrátovosti Radeonů VII, na to už AMD nijak nereagovalo a my k tomu nemůžeme říci nic, pokud neznáme ani přibližnou výtěžnost 7nm procesu firmy TSMC a samozřejmě ani vůbec nic o tom, kolik AMD za své 7nm Vegy platí. 
 
Z vyjádření AMD lze vytáhnout také tu informaci, že Radeony VII možná nebudou k dispozici v nereferenčních verzích, ale zcela jistě je budou nabízet různí výrobci jako Sapphire, MSI, Asus, Gigabyte, PowerColor či další. 
 


reklama