reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Fámy o Radeonu VII: bude málo kusů, pouze referenční a AMD zisk nepřinesou

16.1.2019, Jan Vítek, aktualita
Fámy o Radeonu VII: bude málo kusů, pouze referenční a AMD zisk nepřinesou
Ještě před představením Radeonu VII jsme spekulovali o tom, zda ten vůbec přijde jako herní karta s přijatelnou cenou. To se nakonec stalo, ale nyní je otázka, za jakou cenu to bude. Můžeme si povědět něco o provedení, počtu kusů i zisku pro AMD.
Před prezentací firmy AMD na CES 2019 se už ukázalo, že Navi nebudou jejím tématem a že to bude nejspíše další Vega, a to 7nm a určená do našich desktopů. Po téměř celý minulý rok ale bylo známo to, že AMD chtělo vytvořit 7nm Vegu pouze pro serverové akcelerátory, kde lze automaticky očekávat vysoké ceny. Ty také přišly v podobě karet Radeon Instinct, ale Lisa Su ohlásila i Radeon VII v ceně 699 USD, který je založen na modelu Instinct MI50 a v podstatě je to identický harware. 
 
 
Přirozeně se tak objevila otázka, zda Radeon VII bude vůbec karta, která se firmě AMD může vyplatit. Však jde o složitý čip vyráběný nejnovější 7nm technologií a navíc má tato karta ne dva, ale čtyři čipy HBM2 s celkovou kapacitou 16 GB. O to složitější musí být interposer spojující GPU a tyto paměťové čipy, jakož i samotná kompletace celého GPU. Karta přitom přichází jako konkurent pro RTX 2080, což je zcela srovnatelně složitý čip s ohledem na počet tranzistorů, ale ten jednak využívá už velice odladěnou 16nm technologii do podoby 12nm FFN procesu (FinFet NVIDIA), čili žádný "cutting edge", neboli "technologie řezné hrany", jak zní můj oblíbený překlad. A vedle toho tu jsou paměti GDDR6, které jsou pochopitelně výrazně dražší, ale RTX 2080 jich má jednak jen 8 GB a HBM2 určitě nebudou levnější i bez ohledu na složitost jejich pouzdření vedle GPU Vega. 
 
Zkrátka to nevypadalo, že by se 7nm Vega na běžných kartách měla firmě AMD vyplatit a nyní nám server TweakTown sděluje, že v rámci prvního produkčního cyklu bude těchto karet vyrobeno méně než 5000 a že pro AMD bude jejich prodej představovat v podstatě ztrátu. To ale pouze vzhledem k tomu, že by tyto karty mohly být prodány v podobě Radeonu Instinct MI50. To je poněkud problematické tvrzení. Jednak nemůžeme opravdu vědět, zda by GPU v Radeonu VII opravdu mohlo být nasazeno v MI50. A potom je běžná praxe třeba to, že se GPU použije jako osekané ve slabší kartě s nižší cenou, ačkoliv to nemusí znamenat, že je jeho neaktivní část skutečně vadná. Jde už prostě o jiný produkt za jinou cenu a Radeon VII nebude mít stejné schopnosti jako Instinct MI50, protože i v jeho případě jej AMD osekalo, a to o výkon v FP64. Jiná věc je ale tak, že dle zdrojů TweakTown má AMD na prodejích Radeonu VII opravdu tratit. 
 
Uvidíme v únoru, s jakou dostupností nové Radeony přijdou na trh a vedle toho také poznáme i to, zda budou skutečně k dispozici pouze referenční modely, jak říká další fáma. Bylo by ale pouze logické, aby AMD nabídlo jen referenční karty v případě, kdy jich stejně nebude pro trh připraveno více než několik tisíc. 
 
Osobně nemám důvod těmto zprávám nevěřit, ostatně i první karty RX Vega měly obrovský problém s dostupností a trvalo cca půl roku, než se to konečně zlepšilo a na trh začaly proudit právě i nereferenční verze. Radeon VII tak může být pro AMD především odpověď na řadu RTX 2080, která má význam z hlediska prestiže. 
 
Zdroj: TweakTown


reklama