reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Ampere, 32jádrový procesor na ARMu, přichází na trh

19.9.2018, Milan Šurkala, aktualita
Ampere, 32jádrový procesor na ARMu, přichází na trh
Před půl rokem bývalá prezidentka Intelu oznámila, že se svým týmem vyvíjí serverové procesory pro datová centra s názvem Ampere eMAG. Nyní se 16 a 32jádrové novinky postavené na architektuře ARM dostávají na trh.
V únoru 2018 se více začalo hovořit o nových procesorech společnosti Ampere Computing, za níž stojí bývalá prezidentka společnosti Intel, Renée James. Projekt nevyšuměl, právě naopak. Nové 64bitové serverové procesory se jménem Ampere eMAG s 16 nebo 32 jádry se totiž konečně dostávají na trh a již nyní si je budou moci pořídit např. datová centra. Ty jsou postaveny na úsporné platformě ARMv8, která už zdaleka není určena jen pro mobilní telefony a tablety, ale začíná se rozmáhat a koketovat i s dalšími segmenty trhu. ARM nedávno zveřejnilo roadmapu, kde má se svou architekturou velké plány, Qualcomm pak vyvinul Snapdragon 850 speciálně pro PC a koncem loňského roku dokonce představil serverové procesory Centriq 2400, byť tady to na žádný velký úspěch nevypadá. Ampere doufá ve více štěstí.
 
Ampere eMag
 
Jde tedy o 16 nebo 32jádrové procesory, jejichž takt může dosahovat maximálně 3,3 GHz. Mají 32 kB L1 instrukční cache a totéž množství datové L1 cache. L2 cache je pak sdílená pro dvojici jader a má kapacitu 256 kB. Pokud jde o L3 cache, ta je už o kapacitě 32 MB a je sdílená pro všechny jádra. Procesor má 8kanálový řadič pamětí DDR4-2667 s šířkou 72 bitů, tedy i s podporou ECC. Jeden procesor může pracovat s 16 DIMM o celkové kapacitě 1 TB. Procesor dále nabízí 42 PCIe linek (x16, x16, x8 a dvě x1 s možností konfigurace). Jeho TDP se zastavila na hodnotě 125 W.
 
Ampere eMAG diagram
 
klikněte pro zvětšení
 
První generace procesoru bude vyráběna starší 16nm FinFET+ technologií u TSMC. V případě 16jádrové verze je cena nastavena na $550, u 32jádrového čipu je to pak $850. Už v příštím roce bychom se ale měli dočkat nových verzí, které budou postaveny na 7nm procesu od TSMC, díky čemuž by Ampere měl být ještě zajímavějším, neboť Intel má ještě stále problém přejít na 10nm proces. 10nm Xeony totiž ohlásil až na rok 2020, zatímco Ampere by měl být na 7nm už v roce 2019.
 
Pro ten by to mohlo znamenat ještě nižší spotřebu při vyšším výkonu a případně také i nižší ceny čipů. 7nm verze by navíc už měly podporovat i více socketů. Prozatím nabízí servery s procesory Ampere společnost Lenovo, o výrobě uvažuje i Oracle a servery (tzv. white box) bude dodávat i samotná společnost Ampere Computing.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama