reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Intel potvrdil 10nm Xeony na rok 2020, letos chystá AI vylepšení

9.8.2018, Milan Šurkala, aktualita
Intel potvrdil 10nm Xeony na rok 2020, letos chystá AI vylepšení
O 10nm procesorech Intel toho bylo napsáno už hodně. Nyní se přidal i sám Intel a zveřejnil oficiální roadmapu procesorů Intel Xeon na další dva roky. Nový proces na sebe ještě nechá čekat, ale vylepšení pro AI už jsou za dveřmi.
Včera jsme přinesli rozsáhlé zpravodajství ohledně připravovaných serverových procesorů Intel Xeon. Intel se však na konferenci Data-Centric Innovation Summit rozpovídal i o dalších nových detailech, o kterých jsme dosud nevěděli. Připomeňme tedy, že AMD je nyní díky svým procesorům EPYC hodně na koni, brzy přejde na 7nm výrobu procesorů, zatímco Intel má stále 14nm technologii a velké problémy s přechodem na 10 nm.  Toho se jen tak nedočkáme. Letos se tak v posledním čtvrtletí začnou dodávat jen první vzorky procesorů Cascade Lake, které budou nadále využívat 14nm výrobní technologii. Masovou výrobu ale čekejme až počátkem příštího roku. Intel však přinese několik užitečných vylepšení.
 
Roadmapa procesorů Intel Xeon
 
Tyto procesory budou mít vlastní integrovaný řadič pro Intel Optane Persistent Memory, těšit se můžeme také na technologii DL Boost. O té je nyní řeč poprvé. Podle Intelu má jít o zabudovaný akcelerátor pro umělou inteligenci, který má výrazně zrychlit proces hlubokého učení a až 11násobně zvýšit výkon u algoritmů rozpoznávání obrazu ve srovnání s Xeon Scalable procesory z minulého roku. Tohle je velmi důležité, protože trh až o velikosti 1 miliardy dolarů tvoří zákazníci využívající procesory Intel Xeon k AI nasazení. Od roku 2014 se měl dle Intelu zvýšit výkon procesorů Xeon v AI výpočtech až 200násobně. Cascade Lake také bude mít opraveny klasické bezpečnostní chyby Spectre a Meltdown včetně nově nalezených variant.
 
V příštím roce bychom se dle oficiálních plánů Intelu měli dočkat procesorů Cooper Lake, nicméně i zde se stále počítá se 14nm výrobou. Půjde však o novou platformu s novými funkcemi v I/O oblasti, rozšíření technologie DL Boost o datový typ Bfloat16, který výrazně zvýší výkon s operacemi hlubokého učení. Také se plánuje optimalizace práce s Intel Optane Persistent Memory.
 
Na 10nm výrobní proces si u Xeonů tak budeme muset počkat až do roku 2020 s novou generací procesorů Ice Lake. V tomto případě zatím nebyla ohlášena žádná znatelná vylepšení, mělo by jít především o 10nm verzi procesoru Cooper Lake.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama