reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Apple se omlouvá za odposlouchávání konverzací se Siri

31.8.2019, Milan Šurkala, aktualita
Apple se omlouvá za odposlouchávání konverzací se Siri
Prakticky všechny giganty vyvíjející digitální asistenty postihly skandály ve spojitosti s odposloucháváním konverzací za účelem vylepšování služeb. Apple nyní vydal omluvu a mění do budoucna svou politiku.
Poslední dva měsíce byly ve znamení odhalování skandálů s odposloucháváním konverzací pro vývoj digitálních asistentů. Toto postihlo v podstatě všechny firmy. Nedávno jsme hovořili o Facebooku, týkalo se to ale i Microsoftu a dalších firem. Obvykle šlo o externí firmy, které poslouchaly konverzace a opravovaly počítačem vytvořené přepisy konverzací. Většina společností už tyto praktiky zatrhla nebo nějak pozměnila a to se týká i společnosti Apple, která využívala třetí strany k vyhodnocování konverzací se Siri a jejich přepisů. Nyní se na svých stránkách za své chování omluvila.
 
Apple logo
 
Přesto zmiňuje, že i dosud se snažila vždy o co největší anonymizaci dat (nepárovala je s Apple ID) a na servery posílala co nejméně informací. Po šesti měsících uložení dat pak docházelo k totální anonymizaci a odstranění i dalších informací, podle kterých šlo konverzaci spárovat s konkrétním zařízením (to bylo potřeba, aby vůbec bylo možné dokončit požadavek na Siri).
 
Podle Applu bylo takto vyhodnocováno jen velmi málo konverzací, mělo jít o 0,2 % veškerých požadavků na Siri. Apple si je však vědom, že se nezachoval úplně podle svých zásad, za což se omluvil a provede tři změny. Nyní tak už vůbec nebude ukládat konverzace se Siri. Za druhé, ve výchozím stavu se konverzace nebudou ani vyhodnocovat, nicméně uživatel bude možnost se k programu přihlásit a své konverzace dobrovolně poskytnout pro zlepšení kvality Siri. Za třetí, pokud už budou nějaké konverzace poskytnuty, ty nebudou pro vyhodnocování předávány třetím stranám, ale vyhodnocovat je budou jen a pouze zaměstnanci Applu.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama