reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Apple vs. Epic Games: nakousnuté jablko na žalobu odpovídá žalobou

9.9.2020, Milan Šurkala, aktualita
Apple vs. Epic Games: nakousnuté jablko na žalobu odpovídá žalobou
Situace mezi společností Apple a Epic Games se zatím vůbec neuklidňuje. Na žalobu ze strany Epic Games odpovídá společnost Apple také žalobou. Té se nelíbí porušení dohodnutých podmínek přístupu do App Store.
Boj mezi Epic Games a Applem neutuchá. Vše začalo tím, že se Epic Games nelíbila 30% provize, kterou si Apple bere za nákupy přes svůj App Store. Ve hře Fortnite se tak objevila možnost nákupu mimo platební systém Applu, což ale odporuje stanovám tohoto obchodu. Apple tak aplikaci smazal, což se Epic Games nelíbilo a Apple zažaloval (totéž se o pár hodin později stalo i s Googlem, který si sice bere stejně, jenže ten umožňuje instalaci aplikací i mimo vlastní obchod s aplikacemi). Apple pak vyhrožoval, že vývojářům zruší jejich účty na App Store. Ti kontrovali žalobou, která požadovala, aby Apple musel vrátit Fortnite na App Store a byly jim v plné míře obnoveny vývojářské účty. Apple na to odpověděl žalobou.
 
Fortnite
 
Podle ní Epic Games porušili smlouvu s Applem, když do hry zavedli vlastní platební systém, v čemž má Apple pravdu. Na adresu Epic Games se Apple vyjádřil, že ačkoli se Epic prezentuje jako novodobý korporátní Robin Hood, ve skutečnosti jde o multimiliardovou společnost, která jen nechce nic platit za služby (např. vývojářské nástroje, propagaci) a hodnotu, kterou jí přináší App Store. Ta byla vyčíslena na 600 mil. USD, které Epic Games získali při prodejích přes App Store. Apple tak nyní v této žalobě po Epicu požaduje náhrady.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama