reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Artemis EF-24: elektrický trajekt chce vyplout v roce 2024

4.10.2022, Milan Šurkala, aktualita
Artemis EF-24: elektrický trajekt chce vyplout v roce 2024
Elektrický pohon si to míří snad všude. Na silnicích už nejde o nic výjimečného, máme tu ale i projekty ve vzduchu a na vodě. Pokud jde o vodu, společnost Artemis Technologies by chtěla do dvou let vyplout s elektrickým trajektem.
I když to spousta lidí vidí nerada, elektrický pohon na baterky si razí cestu do našich životů ve stále větším počtu dopravních prostředků. Na elektrobusy a elektrická auta včetně dodávek si už pomalu zvykáme, poslední dobou se hodně mluví i o těžkých elektrických nákladních vozech, vzlétla i elektrická letadla a asi se mu nevyhne ani vodní doprava.
 
Artemis EF-24
 
Jednou ze společností, které chtějí přinést na trh elektrické lodě, je Artemis Technologies. Ta vznikla v roce 2018, nicméně základ má v závodním týmu Artemis Racing, který odstartoval už v roce 2006. Jde o britskou společnost sídlící v Belfastu v Severním Irsku, která už představila elektrickou loď EF-12 a do dvou let by chtěla přijít s pilotním provozem elektrického trajektu EF-24.
 
Artemis EF-24
 
Tato novinka má dosahovat rychlost až 38 uzlů (70 km/h) a při rychlosti 25 uzlů (46 km/h) má mít schopnost doplout 115 námořních mil (213 km) daleko. Elektrický pohon znamená minimum hluku a díky způsobu pohonu eFoiler, kdy je většina lodi nad vodou, by měla být plavba mnohem pohodlnější bez výraznějšího kývání kvůli vlnám. Minulostí by tak měly být i nevolnosti typické při plavbách.
 
 
Na palubě 24metrové lodi by mohlo být až 150 pasažérů. Společnost Condor Ferries by chtěla spustit pilotní provoz v roce 2024 mezi Belfastem a Bangorem v Severním Irsku, což je trasa přes 20 km.
 
<
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama