reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

ASRock: DDR4 budou i na lepších deskách pro Raptor Lake, získá Intel výhodu?

23.6.2022, Jan Vítek, aktualita
ASRock: DDR4 budou i na lepších deskách pro Raptor Lake, získá Intel výhodu?
Dobře víme, že procesory Raptor Lake budou stejně jako Alder Lake podporovat paměti DDR5 i DDR4, ale nebylo zřejmé, jak to bude s novými základními deskami s čipsety Intel 700 Series. Napoví nám ASRock.
Jasné nebylo konkrétně to, zda nebudou v rámci nových desek modely pro DDR4 už tak moc redukovány s ohledem na výběr, že půjde už jen o low-endové modely. V březnu jsme se totiž dozvěděli, že Intel bude chtít od výrobců desek přesně to, čili už bude zákazníky takovým způsobem tlačit k přechodu na paměti DDR5.
 
 
Server VideoCardz nám nyní předkládá malý seznam chystaných základních desek firmy ASRock s čipsety Z790 a H770 a z něj je jasné, že nedostatečného výběru desek pro DDR4 (zde s označením D4 na konci) se bát nemusíme. Budeme také předpokládat, že podobné to bude i u jiných výrobců, jako jsou firmy Gigabyte, Asus či MSI. 
 
 
ASRock pochopitelně nenabídne všechny modely pro DDR5 i ve verzi se sloty pro DDR4 a je jasné, že s tím nelze počítat u hi-endu, jakým je Z790 Taichi. Ze 12 uvedených modelů desek je však pět určeno pro DDR4, takže zde to rozhodně nevypadá, že bychom neměli na výběr.
 
Ceny pamětí DDR5 přitom klesají a celkově paměti typu DRAM budou nadále zlevňovat, ale můžeme počítat s tím, že DDR4 budou stále výrazně levnější než DDR5. Ostatně dnes si můžeme za ceny nejlevnější 16GB sady DDR5 pořídit 32GB sadu DDR4, což už může mnohé zákazníky ovlivnit i z hlediska výběru platformy. AMD totiž na rozdíl od nových procesorů Intelu nebude na svých Zen 4 paměti DDR4 podporovat už vůbec a testy DDR4 vs. DDR5 na procesorech Alder Lake nám ukazují, že přínos nových pamětí je diskutabilní, což bude platit zvláště pro levné 4800/5200MHz moduly. 
 
Uvidíme ještě, jak s tím vším zamíchají ceny desek a samozřejmě také ceny a výkon nových procesorů AMD a Intel. 


reklama