reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Asus připraví své Radeony Navi nejdříve na září

11.7.2019, Jan Vítek, aktualita
Asus připraví své Radeony Navi nejdříve na září
Společnost AMD to s nástupem nových modelů grafických karet opět moc dobře neprovedla. Její referenční modely jsou kritizovány kvůli svým hlučným a ne moc výkonným chladičům a na nereferenční si počkáme, a to možná dále, než se uvádělo dříve.
AMD Radeon RX 5700 a 5700 XT "Navi" vypadají v testech jako důstojní soupeři i pro nové GeForce RTX 2000 SUPER, zvláště poté, co se AMD rozhodlo snížit ceny ještě před nástupem karet na trh. Málokdo ze zkušených uživatelů PC, kteří si chtějí svůj počítač postavit sami, nebo se alespoň zajímají o to, co si kupují, však je ochoten vzít zavděk referenčním modelem, když má výhled na to, že takový 5700 XT dosáhne hlučnosti 43 dBA a teplota GPU se přitom vyšplhá až na 92 °C. 
 
 
Pokud někdo myslí na chlazení skříně a zkrátka staví svůj počítač s rozmyslem, nemůže mít žádný problém s odvodem teplého vzduchu mimo skříň a v takovém případě jsou jednoznačně lepší chladiče s axiálními ventilátory. My jsme se nedávno dozvěděli, že nereferenční verze Radeonů Navi můžeme očekávat nejdříve v polovině srpna. Mezitím máme možnost si koupit to, co je a případně si vyměnit chladič za vodní blok nebo třeba některý z modelů Accelero od firmy Arctic. To ale znamená náklady navíc. 
 
Nyní se navíc přímo od firmy Asus dozvídáme, že v jejím případě dorazí nereferenční Radeony ještě později, a to v září, nebo možná i později. Od Asusu se dozvídáme konkrétně to, že: "Naše počáteční nabídka bude představovat karty vybavené referenčními chladiči od AMD a také referenční nastavení taktů. Ovšem prozatím budeme zkoušet, ladit a poté nabídneme výkonnější Radeony s chladiči našeho vlastního designu. Vydržte a počkejte si do září na další detaily". 
 
Čili Asus vůbec neslíbil, že už v září budou k dispozici jeho nereferenční verze, ale že se v září dozvíme více, takže výsledné karty mohou dorazit až někdy poté. Otázka pak je, zda zrovna Asus v tomto má být osamocen a jiné firmy nabídnou své vlastní verze dříve. Vzhledem k tomu, o jaké firmě zde mluvíme, to nevypadá zrovna pravděpodobně. Ostatně v srpnu se mohou objevit recenze a tzv. papírové vypuštění karet na trh, které budou fyzicky dostupné později. Jenomže i o tom by šlo s ohledem na vyjádření Asusu pochybovat. 
 
Co se ovšem týče dostupnosti nových Radeonů, ta vypadá velice dobře. My si nemusíme vybírat mezi modely, které jsou všechny stejné, takže lze vybírat pouze dle ceny a když se podíváme na srovnání cen a dostupnosti v obchodech, ceny se už začínají velice lišit a dostupnost je takřka všude bezproblémová. Například takový MSI Radeon RX 5700 8G můžeme koupit za 11 tisíc, nebo už i za cca 9.700 Kč.
 


reklama