reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Asus v reakci na NVIDIA GPP připravil Radeonovou sérii AREZ

9.4.2018, Jan Vítek, aktualita
Asus v reakci na NVIDIA GPP připravil Radeonovou sérii AREZ
Nové podmínky v rámci GeForce Partner Program přinutily výrobce grafických karet k tomu, aby pro zachování dosavadních výhod poskytovaných NVIDIÍ vyhradili značkové řady pouze kartám GeForce. Asus na to nyní reaguje novou značkou AREZ.
Tento krok firmy NVIDIA v podstatě znamená, že do grafických karet stejných značek se nemohou dostat GeForce i Radeony, takže řada AREZ bude automaticky obsahovat pouze Radeony. Tato segregace ve světě grafických karet pro nás jako zákazníky neznamená v podstatě nic zásadního. Budeme se ale muset seznámit s novými značkami, jež si výrobci karet chystají a AREZ je toho důkazem. 
 
 
Vynutily si to nové podmínky programu NVIDIA GeForce Partner Program, při jehož zveřejnění byly rychle rozmetány spekulace o tom, že NVIDIA chce svým partnerským AIB firmám bránit ve výrobě karet s čipy Radeon, a to právě formou neudělení příslušných partnerských výhod. Nicméně je nyní už jasné, že se skutečně rozhodla výrobce karet přinutit k tomu, aby nedávali Radeony a GeForce do stejných produktových řad pod stejné značky. 
 
 
Asus tak již přinesl několik příkladů, jak se změní názvy jednotlivých grafických karet. Jde v podstatě o to, že značku ASUS nebo ASUS ROG nahradí AREZ. Něco podobného provedla už společnost Gigabyte, která přišla s novým externím boxem s kartou Radeon RX 580, který nenese značku Aorus jako dříve. Čili ani budoucí Radeony od Gigabyte nebudou patřit do široké herní rodiny Aorus. A do třetice tu máme firmu MSI, které již ze svých globálních stránek odstranila modely Radeon Gaming X. 
 
V případě firmy Asus nám nová značka AREZ bezpochyby připomene grafické karty série ARES, které byly vždy dvojčipové a využívaly GPU od firmy AMD, takže odkaz je zde jasný. Otázka je, jak se toho zhostí ostatní výrobci karet. Však v případě firmy Gigabyte tím byly Radeony v podstatě odsunuty na vedlejší značkovou kolej, neboť Aorus je dnes hlavní herní značka této firmy, pod níž se vyrábí i základní desky, klávesnice, apod. A u nich skutečně na rozdíl od grafických karet nezáleží, na jakém hardwaru jsou založeny. 
 


reklama