reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Boeing Starliner má po mnoha peripetiích splněno, přistál v poušti

26.5.2022, Jan Vítek, aktualita
Boeing Starliner má po mnoha peripetiích splněno, přistál v poušti
Je sice trošku předčasné o tom mluvit, ale vypadá to, že nyní už může Boeing chystat první let s posádkou ve své lodi Starliner. Ta totiž konečně splnila Orbital Flight Test-2, který následoval po prvním nezdařeném pokusu. 
Zkouška zvaná Orbital Flight Test (OFT) přitom sloužila právě k tomu, aby Starliner stejně jako dříve Crew Dragon prokázal schopnost vynést astronauty na Mezinárodní vesmírnou stanici a vrátit se s nimi zase zpět. Jde tak v podstatě o to samé, co brzy čeká i loď Orion v misi Artemis I, ovšem tam jde o Měsíc a ne o stanici pohybující se ve výšce jen cca 400 km. A pochopitelně se v rámci Artemis I nebude na Měsíci ani přistávat. 
 
 
Starliner tak strávil několik dní připojený k portu Mezinárodní vesmírné stanice a pak se vydal zpět k přistání ve White Sands Missile Range (Nové Mexiko), kde dosedl během včerejšího dne s využitím tří hlavních padáků a šesti airbagů pro zmírnění dopadu. Orbital Flight Test-2 tak na rozdíl od Orbital Flight Test-1 konečně vyšel, ale nebylo to bez problémů, ostatně tato opakovaná zkouška měla být splněna už loni v létě, ale objevily se problémy s hliníkovými ventily. Ty totiž prostě a jednoduše zkorodovaly vlivem proniknuvší vlhkosti a následné reakci vody s oxidačním činidlem, což způsobilo, že 13 z nich se zaseklo. 
 
Loď firmy Boeing strávila ve vesmíru šest dní a čtyři hodiny jí trval návrat, během nějž loď korigovala svou sestupovou dráhu pomocí motorů. Šéf NASA Bill Nelson už ve svém vyjádření označil test OFT-2 za úspěšný krok na cestě zajistit více letů s posádkou k ISS. Nyní ale ještě bude následovat vyhodnocení všech možných dat, která Starliner na své cestě nasbíral a až pak bude moci být potvrzeno, že je připraven pro první testovací misi už s posádkou. 
 
Tato data sbírala i Rosie, čili panák vybavený 15 senzory, jež právě měly za úkol zjistit, jaké síly budou působit na lidskou posádku. Starliner s sebou také z ISS přivezl náklad, a sice tři vypotřebované nádrže pro Nitrogen Oxygen Recharge System, který zajišťuje vzduch pro tamní posádku. Tyto nádrže budou opět naplněny a vyslány zpět v některém z příštích letů. Samotný Starliner byl po vyzvednutí v poušti odeslán do Kennedyho vesmírného střediska a tamní Commercial Crew and Cargo Processing Facility, kde bude dále zkoumán. 
 
Kdy ale proběhne Crew Flight Test lodi Starliner, to se dozvíme až někdy příště.  


reklama