reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Ceny NAND Flash a DRAM by se prý brzy mohly začít zvyšovat

17.7.2019, Jan Vítek, aktualita
Ceny NAND Flash a DRAM by se prý brzy mohly začít zvyšovat
V posledních měsících jsme si zvykli na to, že ceny pamětí NAND Flash a DRAM, respektive výsledných produktů na nich založených, postupně vytrvale klesají. Nyní se už ale objevil hlas, který varuje před jejich opětovným růstem.
Když se podíváme na zprávy o vývoji cen pamětí, ty se obvykle shodovaly na tom, že přinejmenším do poloviny tohoto roku bude pokračovat pokles. Společnost Nanya ale zaujala opatrné stanovisko a už dříve uváděla, že pokles už nemusí dlouho trvat a nedávno to zopakovala. Nyní se k tomu přidal tchaj-wanský server DigiTimes, který zpovídal zástupce společnosti Adata Technology, Phison Electronics či Team Group. Jde o výrobce koncových zařízení či kontrolerů pro ně, ne o výrobce samotných pamětí a ti nyní mluví o 10 až 15% nárůstu cen SSD, a to kvůli nové politice "omezené nabídky". Vypadá to, že výrobci SSD mají nízkych cen NAND Flash asi skutečně dost. 
 
 
Jak uvádí server Hexus.net, z takové zprávy kouká možný kartel v podobě koordinovaného počínání firem ve snaze ovlivnit ceny výsledných produktů na trhu, z čehož byly v posledních letech obviňovány spíše výrobci pamětí DRAM. Nejde samozřejmě o firmy jako Adata, Phison a Team Group, to jsou jen malé ryby, které nemohou ovlivnit ceny SSD na trhu. Jde spíše o samotné výrobce pamětí NAND Flash jako Samsung, Toshiba, Micron Technology, WD či SK Hynix. Zvláště Samsung pak kvůli nízkým cenám pamětí krvácí, což platí i pro Micron a SK Hynix. 
 
Server DigiTimes ale také uvádí, že vedle pamětí NAND Flash se stále častěji ozývají hlasy mluvící o zdražování pamětí DRAM, jejichž ceny by se mohly už zakrátko vydat opět vzhůru. Dle TrendForce sice měly klesat do konce tohoto roku, ovšem jak jsme zmiňovali nedávno, realita na našem koncovém trhu je taková, že ceny za moduly s DDR4 už dolů moc nejdou. To se nezměnilo a stále platí, že za 16 GB (2x 8 GB) DDR4-3200 v DIMM dáme v těch nejlepších případech kolem dvou tisíc korun. To už může být lepší investovat do 32 GB (2x 16 GB) stejně taktovaných modulů, které se dají sehnat za 3800 Kč. 
 
Zdroj: DigiTimes  


reklama