reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Ceny DDR4 už moc neklesají, je čas na upgrade?

2.7.2019, Jan Vítek, aktualita
Ceny DDR4 už moc neklesají, je čas na upgrade?
Ze světa v posledním půlroce neustále přicházely zprávy o tom, jak ceny pamětí DRAM na jejich trhu klesají a jak by ještě klesat měly. Když se ale podíváme ne reálné částky, vidíme, že pokles se zastavil. A co teď?
Na konci května jsme psali, že ceny pamětí DDR4 DRAM by měly ještě spadnout, aby se konečně už projevily udávané klesající ceny na jejich trhu. Do toho pak ještě přišla zpráva z TrendForce, dle níž budou ceny i ve zbytku tohoto roku dále klesat, jenomže k tomu nastupuje otázka, zda se to vůbec projeví na částkách za koncové produkty. 
 
Server Extremetech nám připravil zajímavou tabulku, která se týká cen modulů DDR4 na Amazonu a z ní lze vyčíst, že jejich cena, pokud jde o DDR4-2133 až 3200, klesla oproti částkám ze začátku roku 2018 (čili v podstatě z novodobého maxima) na pouhou třetinu. Můžeme o tom samém mluvit i s ohledem na ceny v našich obchodech? 
 
 
Dle pohledu na změny v cenách pamětí spíše nemůžeme a tato tabulka nám ukazuje i pravděpodobnou příčinu. Když si vyhledáme vývoj cen různých DDR4 na našem trhu, objevíme zdánlivě to, že jejich ceny se za poslední týdny nehnuly a pokud ano, tak jen minimálně. 
 
Tabulka výš ukazuje, že ceny na západě mezi květnem a začátkem července spadly o cca 15 procent, takže by se dalo očekávat, že něco podobného přijde i u nás a v takovém případě by se už konečně dalo mluvit o tom, že ceny DDR4 jsou na třetině částek z předchozího roku. 
 
Nyní tak není radno se ukvapovat. Ceny pamětí nahoru jistě jen tak nepůjdou, pokud se ovšem nestane něco nečekaného. Ostatně na konci tohoto týdne budou na trh oficiálně uvedeny nové procesory Ryzen, na něž Intel možná bude reagovat snižováním cen svých procesorů (už někdo viděl prase létat?), dále přijdou na trh Radeony generace Navi a NVIDIA chce jejich nástup už dnes zachytit pomocí GeForce Super. V těchto dnech by tak mohl upgradovat nebo rovnou kupovat nový počítač pouze někdo, komu je absolutně jedno, co za své peníze dostane. 


reklama