reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Ceny procesorů AMD jdou dolů, byly sníženy oficiálně?

16.10.2018, Jan Vítek, aktualita
Ceny procesorů AMD jdou dolů, byly sníženy oficiálně?
Změny v cenách se obvykle projeví nejdříve ve velkých západních obchodech, respektive právě tam můžeme nejlépe sledovat to, co by mohlo později dorazit k nám. A nyní to vypadá, že AMD snížilo cenu svých procesorů. 
Společnost AMD sama nic dosud neoznámila, a tak je možné, že žádné změny v oficiálních cenách procesorů Ryzen nenastaly. Pokud to je pouze akce samotných obchodů, pak můžeme očekávat, že ceny se v našich obchodech dolů nehnou. Nicméně by bylo od AMD logické, aby trošku zamávalo s cenami především výkonnějších Ryzenů těsně před tím, než nastoupí na trh první Core 9. generace (Whiskey Lake). Nad těmi se už zcela zvedne embargo v tento pátek. 
 
 
Některé procesory Ryzen tak v západních obchodech zlevnily o 5 až 10 procent, takže ten nejlepší z nich je už k dispozici za cenu pod 300 USD a nejlepší z šestijádrových procesorů AMD se už prodává za 210 USD. Ovšem co se týče APU z rodiny Ryzen, v jejich případě žádné slevy nepřišly a ono ostatně v jejich případě ani není proč k nim přistupovat.
 
Co se týče cen procesorů AMD v našich obchodech, ty v poslední době bohužel spíše rostly, ale dohromady nejde o nic strašného. Šlo by uvažovat o tom, že ceny mohly být trošku ovlivněny nedostatkem procesorů Intel, čehož by obchodníci případně využili ke zvýšení cen Ryzenů, ale pokud to některý z nich skutečně potkalo, tak pouze Ryzen 7 2700X. Ten se o prázdninách prodával i za 7700 Kč a nyní je to přinejlepším 8300 Kč a dle toho trošku vzrostla i průměrná cena. 
 
V případě procesoru AMD Ryzen 5 2600X se zase rozevřely nůžky mezi průměrnou a minimální cenou, takže ta první vzrostla a druhá se naopak snížila. Za velice zajímavé ceny jsou však k dispozici procesory Ryzen první generace jako Ryzen 7 1700. Ty AMD oficiálně zlevnilo už na jaře, což se výrazněji projevilo až o pár měsíců později a cena zmíněného osmijádra starší generace se dostala pod 5.000 Kč, a je tak už na polovině původní částky. Ryzen 7 1700X s cenou kolem 5.500 Kč nestojí ani polovinu původní ceny (12.000 Kč) a 6.500 Kč za Ryzen 7 1800X (původně 15.000 Kč) také mluví samo za sebe. 
 
U společnosti Intel by se zase mohly po vypuštění nové generace Core dostat níže ceny procesorů Coffee Lake, ale automaticky s tím počítat nelze. Bude to záviset především na jejich dostupnosti a ta je stále obecně chabá, a procesory Intel tak v poslední době spíše výrazně zdražují. Pokud tedy AMD své Ryzeny trošku zlevní, aby se takový Ryzen 7 2700X dostal na cca 7500 Kč, bude stát méně než polovinu modelu Core i9-9900K. 
 
Navíc můžeme vzkřísit starší informace o případném procesoru Ryzen 7 2800X, který si AMD mělo nechávat v záloze. To asi nebude 10jádrový procesor, jak se spekulovalo, ale pokud si AMD během uplynulých měsíců pro toto SKU syslilo povedené čipy a odhodlá se ke zvýšení TDP dejme tomu na 125 W, mohl by to být velice zajímavé CPU, které možná ohrozí i Core i9-9900K. Cenově tedy určitě. 
 
Zdroj: techspot


reklama