reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Chystá si snad NVIDIA přece jen GeForce RTX 2080 Ti SUPER?

16.8.2019, Jan Vítek, aktualita
Chystá si snad NVIDIA přece jen GeForce RTX 2080 Ti SUPER?
NVIDIA nám nedávno vzala naději na to, že by přinesla na trh GeForce RTX 2080 Ti SUPER, ovšem ta nyní opět vzplála, nebo alespoň slabounce zazářila díky aktualizaci softwaru AIDA64. V něm se objevila neznámá verze karty s TU102.
Právě před měsícem se objevila zpráva, že GeForce RTX 2080 Ti SUPER nebude a citovat jsme mohli senior viceprezidenta PC divize NVIDIE, Jeffa Fishera. Ten prostě a jednoduše prohlásil, že tato karta nebude, ovšem také mohl jen mlžit, ostatně nikde není řečeno, že by se ona karta měla jmenovat zrovna takto. Takže co je nového? 
 
 
Máme tu AIDA64 Extreme BETA (V6.00.5151) ze 14. srpna, kde se objevila dosud neznámá karta založená na čipu TU102, a sice NVIDIA GeForce RTX T10-8. Z označení GeForce vyplývá, že nepůjde o TITAN nebo o profesionální grafiku či snad dokonce AI akcelerátor. Nicméně je tu jeden problém jménem AIDA64. 
 
Ta totiž nemá za sebou zrovna hodnověrný záznam, však jsme si mohli přečíst o jistém chystaném procesoru Core i9-9900KFC nebo také o GeForce GTX 1180, která nikdy na trh nepřišla a nepřijde. Takže pokud AIDA64 mluví o nějaké dosud neznámé novince, je třeba to brát s velikou rezervou a očekávat, že nic takového vůbec nemusí dorazit. 
 
Je třeba ale říci, že rozhodně je teoreticky možné, aby NVIDIA založila na čipu TU102 ještě lepší kartu, než je GeForce RTX 2080 Ti. Ta totiž využívá 4352 CUDA jader plus 68 RT a 544 Tensor jader. TU102 má však v plné konfiguraci 4608 CUDA jader, 72 RT a 576 Tensor. Stejně tak by nová GeForce mohla využít plné 384bitové rozhraní oproti 352bitovému a navíc možná i s výše taktovanými paměťmi, jaké má ve výbavě GeForce RTX 2080 Super, a to nehledě na takty samotného GPU. 

Prostě a jednoduše, kdyby NVIDIA chtěla, může novou kartu nabídnout a právě to je otázka. Dosavadní GeForce RTX SUPER přišly především jako reakce na 7nm Navi od AMD, jež ovšem do hi-endu nepatří. Právě proto by se dalo pochybovat o tom, že by NVIDIA měla potřebu tento hi-end vylepšovat, když pro něj nikdo jiný nemá konkurenci, leda by jej snad nabídla za vyšší cenu s tím, že původní RTX 2080 Ti by z trhu nemusely zmizet. 
 
Zatím jsou tak informace o chystané RTX 2080 Ti SUPER postaveny na křehounkých nohách a my budeme spíše věřit vyjádření Fishera, že nic takového se nechystá. Ovšem kdo ví?
 
 
Zdroj: wccftech


reklama