reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Comet Lake-S s 10 a 6 jádry otestovány na B460

8.1.2020, Jan Vítek, aktualita
Comet Lake-S s 10 a 6 jádry otestovány na B460
Intel se na CES 2020 doposud tváří, jako by si ani žádné Comet Lake-S nechystal, což mnozí vidí prostě tak, že svým mlčením nyní přenechává daný trh konkurenci a že se novými desktopovými procesory nebude moc chlubit.
Ostatně chlubit se nebude čím, budeme tu mít sice dvě jádra navíc, ovšem to v době, kdy AMD oproti předchozí generaci přidalo navíc osm jader a začalo se svými desktopovými procesory ohrožovat i to nejlepší z řad HEDT procesorů Intel Core i9. Procesory Intel Comet Lake-S přitom už musí být za dveřmi, neboť se množí jejich testy, výrobci desek už škádlí veřejnost chystanými modely a nyní tu máme další testy inženýrských vzorků, k nimž se někdo dostal, jakož i k OEM desce firmy Dell s LGA 1200 s čipsetem B460. A Intel samotný na CES 2020 žádné nové desktopové procesory nepředstavil, ačkoliv příslušná prezentace novinek už proběhla
 
 
Máme tu i fotografii části základní desky, která byla použita a je na ní vidět i samotný čipset Intel B460 a patice z inženýrským vzorkem procesoru Comet Lake-S. 
 
 
Testované procesory mají nejblíže k modelům Core i9-10900K a Core i5-10600K, čili k desetijádrovému a šestijádrovému modelu, ovšem s tím, že ještě neměly finální takty. Desetijádrový model tak měl základní takt jen 2,5 GHz (nakonec to má být 3,7 GHz) a šestijádrový zase jen 3 GHz, což je také mnohem méně, než očekáváme od hotových modelů. Z toho tak vyplývá, že se ani nemusíme příliš pídit po tom, jaké byly výsledky provedených testů. Odbudeme to tedy jednak následujícím obrázkem, který ukazuje výkon ve V-RAY - vlevo 10jádrový model a vpravo 6jádrový.
 
 
A pak tu máme výsledky v Cinebench R20, kde procesory získaly 4215 a 2929 bodů a v Cinebench R15 to bylo 1957 a 1199 bodů. Tím desetijádrový procesor nepřekonal ani Core i9-9900KS, který dosahuje výsledků kolem 5300 bodů v Cinebench R20, takže je jasné, že výkon je zatím někde zcela jinde, než by měl být. 
 
Nicméně opět se ukazuje, že Comet Lake-S jsou na cestě, ale z přístupu Intelu je znát, že nepůjde o zásadní letošní novinku. Ten už má plnou hlavu 10nm procesu, generace Tiger Lake, grafik Xe a zkrátka příštích generací produktů a je vidět, že další oprášená generace založená na Skylake už přijde spíše jako nutnost pro vyplnění hluchého místa. 
 
Zdroj: wccftech


reklama