reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Další úroveň mechanických klávesnic: r/MechanicalKeyboardsUK

14.8.2017, Jan Vítek, aktualita
Další úroveň mechanických klávesnic: r/MechanicalKeyboardsUK
Událost r/MechanicalKeyboardsUK přinesla přehlídku mechanických klávesnic, které můžeme označit za speciály, jež na běžně trhu rozhodně nenajdeme. Jde tak o výsledky ruční práce, na něž stojí za to se podívat. 
Každý si dnes může při troše šikovnosti postavit svou mechanickou klávesnici, neboť si k tomu může zakoupit potřebné součástky, což jsou samotné klávesy, tlačítka i elektronika. Někdo tak může využít prefabrikované díly, ale pochopitelně třeba i ručně vyrobené tělo klávesnice z plastu na 3D tiskárně, ze dřeva a jak je vidět z fotografií, postačit může i Lego. Dokonce tu nalezneme i modely, které využívají speciálně provedená tlačítka, mezi něž patří i nedávno zmiňované Jelly Key
 
 
Na tyto klávesnice se můžeme podívat díky výstavě r/MechanicalKeyboardsUK, která proběhla v Birminghamu a zájemci mohli vidět všechno možné včetně starých modelů IBM i vyložených speciálů, které si autor postavil čistě dle vlastních představ včetně rozložení kláves. 
 
 
Je tak vidět, že řada lidí si vystačí s minimalistickými klávesnicemi, které výrobci na trhu zpravidla nenabízí a pokud ano, tak jako tzv. TKL (tenkeyless) verze zkrácené o numerický blok. Něco jako na následujícícm obrázku bychom ale v obchodech hledali skutečně marně, čímž mám na mysli ne provedení, ale právě rozložení kláves. 
 
 
K vidění byl třeba také dřevěný model, který byl složen ze dvou samostatně polohovatelných kusů a vytvořen byl evidentně za účelem lepší ergonomie. Připomenout nám může "zlomené" ergonomické klávesnice firmy Microsoft Ergo Keyboard, i když ty se na dva kusy nedělí. 
 

Jde přitom o výtvory lidí, které jejich koníček už stál i tisíce liber utracené za sady mechanických tlačítek, speciální klávesy jako zmíněné ručně dělané Jelly Key a pokud se někdo rozhodne pořídit si třeba pravý IBM Model M nebo Model F, to také rozhodně není levná legrácka. 


Ukazuje to, jak je PC svět rozmanitý a jak se někteří lidé nerozpakují utrácet velké peníze za něco, co jiní považují za zcela zbytné zboží, za které nejsou ochotni dát více než pár stovek. A naopak, ti samí lidé pořizující si drahé klávesnice či díly na ně by možná nebyli ochotni utrácet horentní sumy za výkonné grafiky či procesory. 
 
Lidem vystavujícím své výtvory na této výstavě šlo jednak o to, aby měli před monitorem vlastní výtvor. Dalším motorem byla snaha vyrobit si vlastní dokonalou klávesnici, což obvykle zahrnuje dlouhodobé experimentování a právě i utrácení a pak tu je i sběratelský prvek, který zase zahrnuje ručně dělané klávesy, které lidé mezi sebou směňují. A zde se pohybujeme i v částkách 300 dolarů za jednu jedinou klávesu, která pak z pochopitelných důvodů putuje za vitrínku a ne na klávesnici. 
 
reklama