reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Další zpoždění: Blue Origin zřejmě letos lidi do vesmíru nevyšle

28.9.2019, Kateřina Hoferková, aktualita
Další zpoždění: Blue Origin zřejmě letos lidi do vesmíru nevyšle
Blue Origin posouvá let do vesmíru s lidskou posádkou, protože předtím plánuje stihnout ještě dva další testovací lety bez posádky. Může se tak stát, že první raketa New Shepard s lidmi uvnitř vzlétne až příští rok.
Blue Origin je americká soukromá společnost Jeffa Bezose, která se zabývá lety do vesmíru a výrobou letecké techniky. Firma už nějakou dobu plánuje nabízet lety do kosmu, nyní to ale vypadá, že se vesmírná turistika bude muset o nějakou dobu odložit. 
 
Lidi má do kosmu vynášet raketa New Shepard, ale než se tak stane, Blue Origin chce provést ještě minimálně dva zkušební lety bez posádky. Testovací let by se mohl konat v listopadu, společnost Jeffa Bezose už o něj podala žádost u Federal Communications Commission. 
 
 
Společnost Blue Origin už se svou raketou absolvovala deset úspěšných letů, jeden z nich nesl i experimenty pro NASA. Firma stále doufá, že by se jí mohlo podařit nechat vzlétnout raketu New Shepard s lidskou posádkou už tento rok, ale protože konec roku se neúprosně blíží, možná bude muset své plány přesunout na rok 2020. 
 
V původním plánu společnosti byl start rakety New Shepard s lidmi na palubě plánován na rok 2018. Zpoždění je při podobné misi pochopitelné, protože Blue Origin si musí být jistá, že všechny systémy jsou důkladně ověřené a otestované. Jeff Bezos pak plánuje, že New Shepard ponese šest cestujících za hranici vesmíru, kde zažijí let ve stavu beztíže. 
 
Kromě Blue Origin se o lety s lidmi do vesmíru pokouší i další společnosti. Mezi ně patří firmy Boeing a SpaceX, které se také potýkají se zpožděním, protože si musí být jistí, že vše funguje, jak má. 
 
Zdroj: engadget.com


reklama