reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Dell obrací, ztrojnásobí počet modelů svých serverů s AMD EPYC a využije 7nm Rome

6.5.2019, Jan Vítek, aktualita
Dell obrací, ztrojnásobí počet modelů svých serverů s AMD EPYC a využije 7nm Rome
Zvyšující se popularita serverových procesorů AMD EPYC, jak to vypadá, změnila názor vedení firmy Dell. To se nyní rozhodlo, že rovnou ztrojnásobí počet modelů svých serverů, které využívají tato CPU a podporovat bude také nové 7nm Rome. 
Možnou spojitost tak můžeme najít s další novinkou o tom, že z aktuální roadmap zmizely 7nm procesory Threadripper. Vzhledem k tomu, že Dell je jedním ze světově největších výrobců serverů, jistě nejde pro AMD o zanedbatelný odbyt. John Roese, CTO firmy Dell, přitom ještě minulý rok tvrdil, že procesory EPYC nijak výrazně nezmění portfolio serverů Dell, ale nyní se od jiného zástupce firmy dozvídáme, že do konce roku se počet modelů ztrojnásobí a využity budou i 7nm EPYC "Rome". 
 
 
Společnost AMD zatím vypustila na trh jen jednu generaci serverových procesorů EPYC, a to původní 14nm, neboť v minulém roce 12nm generaci Zen+ vynechala. Právě 7nm Rome tak budou výraznou posilou v jejím portfoliu, neboť ty nabídnou hned dvojnásobný počet jader (64) a architekturu Zen2 slibující výrazně vyšší výkon (IPC). 
 
Oproti tomu Intel, jak se dozvídáme z nejnovějších zpráv, bude s velkou pravděpodobností muset zůstat ještě pár let u svého 14nm procesu. To se tedy týká těch výkonnějších desktopových a serverových procesorů, v jejichž případě se chystá jedna až dvě další generace, a to s tím, že ty aktuální serverové novinky sotva dorazily. 
 
Právě to tak mohlo změnit pohled firmy Dell na nabídku AMD, a tak je v plánu, že namísto třech modelů serverů s EPYC jich do konce roku bude devět a využijí se i 7nm EPYC. To je ostatně pochopitelné, protože nové EPYC budou kompatibilní i s platformami těch starých. Nicméně Intel bude mít i tak ve firmě Dell na 50 modelů serverů se svými procesory. 
 
AMD se svými omezenými zdroji přitom už předvedlo, že je nuceno si oproti Intelu pečlivě vybírat, do čeho půjde a co raději oželí. Právě tomu by nyní mohly padnout za oběť 7nm procesory Threadripper, které zmizely z nové roadmap. Ostatně pokud si AMD mělo vybrat mezi tím, aby zajistilo dostatek 7nm CPU EPYC a vypuštěním nových Threadripperů, je zřejmé, jak to muselo dopadnout. 
 


reklama