reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Desky s AMD X570 budou drahé, ale co nabídnou?

12.6.2019, Jan Vítek, aktualita
Desky s AMD X570 budou drahé, ale co nabídnou?
Už víme, že základní desky s čipovou sadou AMD X570 nebudou na stejné cenové hladině jako modely s X470. Můžeme se tak podívat na to, co nám nový čipset vůbec nabídne krom PCIe 4.0 a zda se vyplatí.
Podívali jsme se už na konkrétní ceny desek Asus s X570, které sice ještě nebyly potvrzeny, nicméně o vysokých cenách mluvil i CEO firmy MSI. Vypadá to tak, že uživatelé si nebudou automaticky kupovat desky s X570 jako náhradu za X470, ale budou muset přemýšlet o tom, zda jim nový čipset vůbec něco nabídne a zda nebude výhodnější zůstat u starého, který ostatně bude stále aktuální. Intel nás možná naučil, že nástupem nových desek ty staré automaticky zastarávají a často se ani nedají použít, ovšem v případě AMD tomu tak není. 
 
 
Desky s X470 mají také tu výhodu, že obsahují velice úsporný čipset s TDP 5 W s možností ho snížit na pouhé 3 W. To X570 má mít TDP alespoň 15 W, což ho řadí na úroveň úsporných procesorů a valná většina desek se neobejde bez jeho aktivního chlazení. 
 
Můžeme se podívat na to, proč má X570 takovou spotřebu a je patrné, že to nebude jen kvůli PCIe 4.0. Nejdříve je třeba ale zmínit, že samotné procesory Ryzen 3000 jsou vybaveny řadou funkcí čipsetu, což jsou především linky pro M.2 SSD, až dva porty SATA a také čtyři 10Gb/s porty USB.
 
 
X570 k tomu přihazuje celkem dvanáct portů SATA 6 Gb/s, což je celkem překvapující vzhledem k tomu, jak se v poslední době obecně počet kabelem připojených úložných zařízení v PC spíše zmenšuje. Nahrazují je slotová M.2 SSD a roste obliba externích úložišť (NAS) či cloudu a mnozí uživatelé už ani nemají zájem o pevné disky, což se odráží i ve výbavě moderních skříní, které už dávno vepředu nemají sloupec diskových pozic zabírající celou jejich výšku. 
 
Taková nabídka portů SATA také umožní výrobcům desek napojit veškeré možné porty přímo na čipset, aniž by se musely používat přepínače a my si museli číst v manuálu o tom, že instalací SATA SSD do prvního M.2 přijdeme o možnost osadit šestý SATA 6Gb/s a podobně. 
 
Další novinka je využití PCIe 4.0 pro komunikaci s procesorem, o čemž jsme už věděli. Je ale důležité zdůraznit, že to znamená navýšení propustnosti na dvojnásobných 8 GB/s, což může velice dobře přijít vhod se všemi možnými zařízeními napojenými na čipset. Samotný X570 pak má root complex se 16 linkami PCIe 4.0, na které se mohou napojit M.2 sloty, PCIe sloty, rychlé síťové kontrolery (10GbE), moderní WLAN 802.11ax, USB 3.1 či Thunderbolt 3. Vyšší propustnost rozhraní PCIe 4.0 umožní i v tomto ohledu mnohem rozmanitější výbavu. 
 
 
X570 přitom disponuje celkem osmi vysokorychlostními USB 3.1 Gen 2 s 10 Gb/s, k čemuž můžeme přičíst čtyři další v procesoru (předchozí Ryzeny mají integrované 5Gb/s USB) a máme tu rázem 12 takových rozhraní, dvojnásobek platformy Intel Z390, která je má navíc všechny v čipsetu.
 
Co se týče linek PCIe 4.0, procesory Ryzen 3000 jich mají celkem 24 a dalších 20 má tedy čipová sada X570. Celkem to je 44 linek, od nichž však musíme odečíst čtyři (CPU) a další čtyři (PCH) pro komunikaci těchto komponent. Zbylých 36 už je k dispozici.
 
Dá se tedy říci, že platforma AMD X570 je na půl cesty mezi procesorovou a HEDT. Pokud má někdo zájem o běžnou sestavu pro hry a domácnost, k níž připojí doslova pár SSD, disků či jejich kombinaci, využije jednu grafickou kartu a ani neví, co by dělal s rozhraním Thunderbolt či proč by si měl kupovat drahé SSD pro PCIe 4.0, pro toho bude X570 drahá a zbytečná legrace. Ostatně pro takové sestavy bude nadbytečná i běžná deska s X470 a AMD ve svých materiálech jasně sděluje: X570 je pro nadšence. 
 
Zdroj: techPowerUp 


reklama