reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Digitimes: Intel i AMD si na říjen chystají high-end procesory

18.7.2019, Jan Vítek, aktualita
Digitimes: Intel i AMD si na říjen chystají high-end procesory
Server Digitimes odkazujíc se na informace od svých zdrojů mezi výrobci základních desek mluví o tom, že jak Intel, tak AMD chystá na letošní podzim novou várku výkonných procesorů. Mělo by jít nejspíše o oblast HEDT, ale uvidíme. 
Před pár měsíci zmizely procesory AMD Threadripper z roadmap pro tento rok a spekulovalo se, že důvod je jednoduchý. AMD přináší na trh tolik 7nm produktů najednou, že by pro Threadrippery nemuselo mít dostatek potřebných čipletů od firmy TSMC. Ostatně na trhu jsou už 7nm GPU od AMD, a to jak Vega, tak Navi, dále tu máme generaci Ryzen 3000 a pomalu aktuální jsou i EPYC. 
 
 
Nedávno se však objevila informace, že AMD si přeci jen pro letošní rok přichystá třetí generaci procesorů Ryzen Threadripper, ale potvrzeno zatím nebylo nic. Nyní se od Digitimes, respektive těch, kteří mají přístup k placeným článkům, dozvídáme, že na podzim výrobci desek skutečně očekávají nástup nových výkonných procesorů AMD.
 
Problém je ten, že v září očekáváme 16jádrový Ryzen 9 3950X, což už víme od samotného AMD, takže by to nakonec mohl být prostě tento procesor. Nicméně Digitimes jednak mluví o říjnu a pak by se také asi nespekulovalo o něčem, co je již hotová a potvrzená věc. Pokud to vezmeme v úvahu, jediné výkonné procesory od AMD, kterých by se to mohlo týkat, jsou nové Threadrippery. 
 
Ale co Intel? Od toho očekáváme další 14nm generaci, a sice Comet Lake. Nedávno jsme se dozvěděli, že ta má dorazit až někdy v prvním kvartálu příštího roku. Co ale uvádí Digitimes? V tomto případě o Comet Lake nejspíše nepůjde, ale budou to asi Cascade Lake-X, čili opravdu HEDT procesory platformy Glacial Falls, jež ostatně očekáváme právě na podzim.
 
Zde pak záleží jen na tom, k čemu se Intel nakonec rozhodne. S velkou pravděpodobností bude muset bojovat proti až 64jádrovému Threadripperu a v takovém případě může nasadit přinejlepším 56jádrový dvoučipový procesor, ovšem cenu takového kousku bychom ani nechtěli vidět. Reálně lze očekávat nový 28jádrový HEDT procesor, ostatně jeden takový už tu je, ale ten bude určen pro zcela jinou platformu s paticí LGA 3647 než klasické HEDT s maximálně 18 jádry pro LGA 2066.
 
Intel má prostě a jednoduše pevně dané limity v počtu jader aktuálních procesorů, a sice 18 pro HCC (High Core Count) a 28 pro XCC (Xtreme Core Count). Něco lepšího nabídne až s novým výrobním procesem, takže bude velice zajímavé sledovat, co dokáže proti údajným novým Threadripperům postavit. 
 


reklama