reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Epic Games opravují svůj launcher, spotřeba se snížila, ale ne dost

30.12.2020, Jan Vítek, aktualita
Epic Games opravují svůj launcher, spotřeba se snížila, ale ne dost
Včera odpoledne jsme se dozvěděli, že Epic Games připravují opravu svého herního launcheru, který nesmyslně zatěžoval systém, i když běžel jen v pozadí. Nyní je k dispozici hotfix, ovšem ten neřeší vše. 
Epic Games Launcher dokázal zatěžovat procesory až tak, že po zavření aplikace jejich teploty klesly třeba i o 20 °C. Šlo tak o naprosto nesmyslnou zátěž, která by se mohla časem významně podepsat na účtu za energii a launcher také tímto užíral výkon, jejž potřebujeme spíše pro hraní her. V našem případě rovněž i při běhu v pozadí vytěžoval vedle procesoru také grafickou kartu, což nyní už nedělá, ovšem běh aplikace stále není ideální. 
 
 
Vývojáři slíbili rychlou nápravu, která nyní přišla s verzí 11.0.2, ale zároveň se dozvídáme, že ještě nejde o úplné řešení. Nicméně zátěž by se měla přinejmenším snížit a to je také to, co nyní mohu osobně pozorovat. Dříve byl procesor vytížen až na 4 procenta, zatímco nyní je to 1,5 až 2 procenta. Ale i to je pořád mnohem více, než by bylo záhodno, ostatně ostatní launchery jako je klient Steamu nebo GOG Galaxy ukazují 0 až 0,1procentní zatížení. 
 
Nicméně to platí v případě, že máme otevřené okno s Epic Games Launcherem. Pokud chceme mít tento launcher vždy v pohotovosti, pak bude velice vhodné, abychom si v jeho nastavení aktivovali volbu pro minimalizaci do traye a pokud jej pak zavřeme, spotřeba se smrskne už na přijatelných 0,2 až 0,1 procent. 
 
Takže můžeme potvrdit, že běh aplikace se s ohledem na zátěž CPU opravdu zlepšil, ale stále je co vylepšovat. Vedle toho můžeme opět potvrdit, že uniklý seznam 15 her, jež Epic nabídl a ještě bude nabízet zdarma, je skutečně pravdivý. Včera nastoupil titul Solitairica, který bude nabízen do dnešních 17:00 našeho času a poté už budou následovat jen dva tituly v rámci vánoční akce. Bude to Torchlight II a nakonec Jurassic World Evolution. Pak už by Epic měl najet na obvyklou týdenní obměnu her nabízených zdarma. 


reklama