reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

EU chce podnítit firmy k výrobě opravitelných produktů

6.7.2017, Jan Vítek, aktualita
EU chce podnítit firmy k výrobě opravitelných produktů
Evropský parlament diskutoval o tom, jak výrobce různých zařízení, čili nejden telefonů, tabletů a jiné moderní spotřební elektroniky, dovést k tomu, aby nabízeli dobře a snadno opravitelné zboží. Argumentují přitom průzkumem z roku 2014. 
Dnes je velké téma nejen to, zda nám výrobci umožňují naše zakoupené produkty snadno opravit, ale už i to, zda nám to vůbec povolují. Je to třeba případ firmy Apple, která lobuje za to, aby nám to bylo rovnou znemožněno a dříve jsme mluvili i o traktorech John Deere, což je asi nejkřiklavější případ. Je jasné, že firmy než aby se spokojily s tím, že zákazníci si i bez jejich přičinění jednoduše vymění třeba baterii, a prodlouží si tak životnost zařízení, s nímž jsou jinak spokojeni, raději jim to znemožní, a tím je donutí si koupit nový produkt. 
 
 
Nemusí jít zrovna o to, že nám to znemožní třeba tím, že nový díl nebude bez autorizace ve firmwaru fungovat, přičemž takovou autorizaci mohou provádět jen vybrané servisy. To je právě případ traktorů John Deere, což se jejich majitelé snaží obcházet. 
 
Evropskému parlamentu nyní šlo o to, jak výrobce povzbudit (nebo spíše donutit) k tomu, aby nabízeli dobře opravitelné zboží. To znamená třeba opět v případě baterií to, aby je šlo jednoduše vyšroubovat, a ne aby byly přilepené. To samé platí třeba v případě tenkých notebooků, jež v některých případech ani nejdou rozmontovat (Microsoft Surface Laptop), aby šlo něco vyměnit. 
 
Za snahami Evropského parlamentu stojí průzkum Eurobarometer z roku 2014, dle nějž by si plných 77 % evropských spotřebitelů raději zakoupené zboží opravilo, než koupilo nové. Brání jim v tom konkrétně a především to, že cena takové opravy je obvykle příliš vysoká. 
 
To je sice všechno pěkné, ale jak toho chce parlament docílit? Uvažuje o pobídkách pro ty firmy, které budou běžně nabízet dobře opravitelné zboží, což může přinést nové pracovní příležitosti a snížit produkci odpadu. Zákazníci by pak měli právo jít k takovému nezávislému opraváři, v jehož práci by rozhodně neměl výrobce bránit. Znamená to také zajištění dobré dostupnosti náhradních dílů za rozumné ceny, a to po rozumnou dobu životnosti daného produktu. 
 
 
Zmíněny už byly pobídky, ale předpokládá se, že tlak na výrobce vytvoří samotní zákazníci, jimž má k tomi pomoci nové označení produktů, jež něco takového splňují. Výrobcům tak bude k dispozici nové značení, které budou moci využívat zcela dobrovolně. Pro tuto novou iniciativu vyslovila svou podporu drtivá většina 662 europoslanců proti 32. 
 
Zdroj: Hexus.net
reklama