reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

EU dala Googlu další pokutu, 1,49 mld. EUR za AdSense

21.3.2019, Milan Šurkala, aktualita
EU dala Googlu další pokutu, 1,49 mld. EUR za AdSense
Evropská unie a konkrétně její Evropská komise uvalila na společnost Google další obří pokutu. Ta nyní činí 1,49 miliardy EUR a týkala se zneužívání dominantního postavení reklamního systému AdSense.
Za poslední dva roky dostala společnost Google od Evropské komise už dvě obrovské pokuty, jednu ve výši 2,42 mld. EUR za manipulaci s výsledky vyhledávání ve prospěch svých služeb (cenových vyhledávačů), druhou pak za 4,3 mld. EUR kvůli vynucování přítomnosti služeb Google v Androidu. A nyní tu máme třetí obrovskou pokutu, která je ale poněkud nižší než předchozí dvě. Google má nyní zaplatit 1,49 mld. EUR kvůli tomu, že zneužíval své dominantní postavení v reklamních systémech mezi lety 2006 a 2016.
 
Google logo
 
Konkrétně šlo o to, že v roce 2006 spustil Google službu AdSense for Search. Jednoduše to dělal to, že když majitel stránky umístil na svůj web vyhledávací boxík Googlu a někdo přes něj vyhledával, Google se s ním pak rozdělil o zisk ze zobrazené reklamy. Dosud je vše naprosto v pořádku, nicméně smlouva s Googlem současně obsahovala klauzuli, že web nesmí na svých stránkách používat jiné vyhledávací boxíky konkurence, a vymáhání takových věcí už problém je. Později v roce 2009 se pravidla zmírnila a Google službu nabízel tak, že stránka sice mohla používat i vyhledávací boxíky konkurence, ale ten od Googlu musel být ten hlavní. S praktikou skončil v roce 2016, kdy si na něj došlápla Evropská unie a její orgány.
 
Komisařka Margrethe Vestagerová pak zmínila, že následkem změněného chování od roku 2016 stoupla "viditelnost" konkurence z pouhých 6 % na nynějších 40 %. Zatím není jasné, zda se Google odvolá stejně jako v předchozích dvou případech. Jisté je ale to, že orgány EU vyšetřují Google i v několika dalších oblastech a mohou následovat ještě jiné pokuty.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama