Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Facebook začne platit za nahrávky hlasu, chce zlepšit svůj Portal

21.2.2020, Milan Šurkala, aktualita
Facebook začne platit za nahrávky hlasu, chce zlepšit svůj Portal
Koncem loňského listopadu jsme se dozvěděli, že chce Facebook v rámci svého projektu Viepoints platit uživatelům za nejrůznější data, která pomohou vylepšit produkty Facebooku. Jako první je tu projekt Pronunciations.
Abyste dobře natrénovali systémy umělé inteligence, je velmi důležité mít nejen dobrý samotný algoritmus neuronové sítě, ale především dostatek dat, na kterých se bude celý systém učit. Aby společnost Facebook něčeho takového dosáhla, rozhodla se spustit aplikaci Viewpoints, kde hodlá uživatelům platit za vyplňování dotazníků, poskytování nahrávek a podobně. Jedním z prvních projektů je Pronunciations. Jak už napovídá název, půjde o vyslovování textu, na čemž se má systém lépe naučit rozpoznávat, co a jak vlastně lidé říkají.
 
Facebook Viewpoints
 
Uživatel, který se zapojí do programu, musí nejprve říci "Hey Portal" a pak křestní jméno jednoho z přátel na Facebooku. V jedné sadě má takto říci až 10 různých jmen a tyto věty pak má dvakrát zopakovat. Za to si vydělá 200 bodů, přičemž až po dosažení 1000 bodů si lze vybrat odměnu v podobě $5 na účet na PayPalu. Prozatím bude tento program vyhrazen vybraným uživatelům v USA, kteří mají více než 75 přátel. Pokud vám nejde o peníze a chcete se podílet na zlepšování systémů rozpoznávání hlasu, můžete se připojit k projektu Mozilla Voice. Ten sbírá nahrávky v nejrůznějších jazycích včetně češtiny. V jejím případě je tu zatím jen 22 hodin záznamu a 19 hodin ověřených.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.