reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Firefox Voice umožní ovládání hlasem. Lze i budovat hlasovou databázi

13.1.2020, Milan Šurkala, aktualita
Firefox Voice umožní ovládání hlasem. Lze i budovat hlasovou databázi
Internetový prohlížeč Mozilla Firefox je nově možné ovládat pomocí hlasu. Pochopitelně, zatím je podporována jen angličtina, ale to se může změnit. Mozilla totiž pomáhá budovat hlasovou databázi pro vývoj těchto systémů.
Mozilla si chce hrát s ovládání hlasem. Proto spouští zajímavé projekty, které mají za úkol vylepšit schopnosti počítačů a aplikací pro ně v přijímání hlasových povelů. Firefox Voice je tak novým plug-inem do prohlížeče, který pak umožní (prozatím jen v angličtině) dávat Firefoxu různé hlasové povely. Lze třeba aktivovat vyhledávání, položit otázku, jít na zvolený web, přehrát hudbu nebo video, ovládat hlasitost a podobné, nechat Firefox přečíst text na stránce, zobrazit si předpověď počasí, mapy, aktivovat budík, ovládat prohlížeč, kopírovat a vkládat text, čímž možnosti ještě nekončí.
 
Firefox Voice
 
Firefox Voice Add-on zatím funguje pouze v desktopové verzi prohlížeče. Mozilla ani další systémy si neponechávají vaše nahrávky, nicméně se můžete přihlásit do programu pro vylepšování funkce a zapnout telemetrii. Uživatelé také mohou odpovídat na dotazníky.
 
Máme tu také program Common Voice, ve kterém chce Mozilla budovat obrovskou databázi namluvených frází pro vývoj systémů rozpoznávajících lidskou řeč. Pro češtinu je tu prozatím nahráno 14 hodin záznamu (ověřeno 11 hodin), v případě angličtiny je to u obou hodnot 100krát více. Celkově bylo prozatím nahráno 4700 hodin záznamu. Je také možnost si pro některé jazyky stáhnout vytvořené datasety. V případě angličtiny má 30 GB, 1087 hodin záznamu a 39577 různých hlasů. Můžete se tedy přidat a číst připravené fráze, které pak mohou být použity pro vývoj umělé inteligence. Nahrávky jsou vámi i vám poskytovány ve veřejné doméně (CC0), tedy bez autorských práv a jsou anonymizovány (dobrovolně lze poskytnout demografické údaje).
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama