reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

GDDR6 brzy vstoupí do masové produkce a objeví se na nových GeForce

3.4.2018, Jan Vítek, aktualita
GDDR6 brzy vstoupí do masové produkce a objeví se na nových GeForce
Už před několika měsíci jsme se dozvěděli, že společnost SK Hynix dokončuje vývoj pamětí GDDR6 a nyní se objevila informace, že jejich masová produkce začne během příštích třech měsíců. Zacíleny jsou tak nové karty GeForce. 
V případě společnosti SK Hynix jsme se dozvěděli konkrétně o pamětech GDDR6 s propustností 14 Gb/s. Tato technologie má ale umožnit výrobu pamětí s propustností alespoň 16 Gb/s na pin, ale už 14Gb/s paměti nabízí slušné možnosti. Však na 256bitovém rozhraní, s nímž můžeme počítat pro nástupce karet GeForce GTX 1070 a GTX 1080, nám takové paměti nabídnou celkovou propustnost 448 GB/s, což je téměř na úrovni dnešní GTX 1080 Ti. A vedle toho, 16Gb/s paměti na 384bitovém rozhraní dosáhnou na 768 GB/s. 
 
 
Nakonec si ale stejně musíme počkat na to, s čím NVIDIA přijde. Dle nejnovějších informací to má být série GeForce GTX 1100 a ne 2000, pod čímž se schovávají GPU Turing chystaná až na 3. čtvrtletí. Čili pokud má výroba GDDR6 firmy SK Hynix začít do června, pak je představení nových GeForce v červenci až září zcela odpovídající. 
 
Další informace je, že dané paměti mají mít kapacitu 8 Gb, což bylo stejně jako s odstartováním jejich výroby potvrzeno samotnou společností SK Hynix na akci GPU Technology Conference (GTC) serveru GamersNexus. Vedle toho přišla i jedna změna, která se týká jejich nasazení. Dříve měly být GDDR6 určeny pouze pro ty nejlepší herní karty nové generace, ovšem nyní se s nimi počítá pro většinu nových karet. To má pravděpodobně spojitost s tím, že NVIDIA nástup nové generace odložila. 
 
SK Hynix ale samozřejmě není jediný výrobce GDDR6. Ještě tu jsou firmy Micron a Samsung a především ta druhá se už pochlubila, že zvládne vyrobit i 18Gb/s paměti GDDR6 a také umí i 16Gb čipy. Co se týče cen výroby takových pamětí, ta má být oproti GDDR5 vyšší o 10 až 15 procent, což lze do výsledné celkové ceny karty ještě dobře schovat. 
 
Uvidíme ale až za několik měsíců, co si NVIDIA nakonec přichystá a doufejme, že nepřijde další zdržení vzhledem k tomu, že už dnes se velice snadno prodá každá výkonnější karta, kterou NVIDIA a AMD zvládnou vyrobit a právě NVIDIA se svým výkonnostním náskokem ve hrách nepociťuje ze strany AMD zvláštní tlak. 
 
Zdroj: KitGuru


reklama