reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

GPU Turing ve výrobě až ve 3. čtvrtletí i kvůli očekávanému konci těžby na grafikách

13.3.2018, Jan Vítek, aktualita
GPU Turing ve výrobě až ve 3. čtvrtletí i kvůli očekávanému konci těžby na grafikách
Server Digitimes přináší špatné zprávy pro všechny, kteří očekávali, že si už brzy budou moci pořídit zbrusu novou herní grafickou kartu s další generací GPU. Jak už víme, to budou čipy Turing, které ale jarní představení nečeká. 
Server Tom's Hardware na začátku tohoto měsíce rozčísl tehdejší informace o tom, že Ampere budou herní GPU a Turing těžební speciály. Ve skutečnosti se chystají asi těžební speciály založené na čipech Pascal, Ampere bude nová generace hi-endových akcelerátorů a Turing už budou právě ony herní čipy, na něž čekáme.
 
Dle názoru redaktora z Tom's Hardware to přitom mohlo dopadnout tak, že by se už v červenci dostaly na trh hotové karty, ovšem dle nejnovějších informací serveru Digitimes to tak nejspíše nedopadne. 
 
 
Digitimes ale především informují, že poptávka po grafických kartách ze strany těžařů aktuálně nevykazuje žádné známky ochabení a že NVIDIA aktuálně provádí kroky, které mají za úkol minimalizovat škody poté, co by tato poptávka případně prudce opadla. Je ale možné, že toto nebezpečí (z hlediska NVIDIE a AMD) je blíže, než by se mohlo zdát. 
 
Zmínit můžeme společnost Bitmain, která si už na duben chystá nové produkty z řad ASIC, jež však budou schopny těžit i kryptoměny, na něž se dosud nejlépe hodily grafické karty. Lze tak předpokládat, že tyto nové ASIC budou vybaveny nějakou rychlou pamětí a pokud se ujmou na trhu a svým výkonem grafické karty převálcují, mohli bychom tu velice rychle mít konec již druhé vlny těžby kryptoměn na PC. Lidé, kteří investovali právě do grafických karet, se v takovém případě budou snažit je udat v bazarech, poptávka po nových kartách prudce klesne a s ní i ceny. Na to ostatně ostatní lidé se zájmem o koupi herní sestavy čekají jako na smilování. 
 
A jaké jsou ony kroky, které NVIDIA dělá v boji proti případným škodám? Už nyní začala klást omezení na své partnery z řad výrobců grafických karet, kterým zakazuje aktivně propagovat své modely ve spojitosti s kryptoměnami nebo je vědomě prodávat přímo těžařům. NVIDIA tak doufá, že se jí podaří učinit z hráčů opět hlavní cíl prodejů grafických karet. 
 
To vše by mělo za důsledek i další podstatnou věc, a sice zpomalení cyklu vývoje nových generací grafických karet. Ostatně NVIDIA aktuálně nepociťuje ze strany AMD žádný zvláštní tlak na to, aby co nejdříve představila novou generaci. Pokud se k tomu nyní má přidat fakt, že prodeje nových karet v dohledné době prudce ochabnou, nemůžeme se divit tomu, že grafické čipy Turing se mají začít vyrábět až někdy v třetím kvartále. Nyní tak záleží především na tom, s čím přijde Bitmain a jaký dopad to bude mít na trh. 
  
Zdroj: Digitimes


reklama