reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

GlobalFoundries chce vstoupit na akciový trh

3.10.2019, Jan Vítek, aktualita
GlobalFoundries chce vstoupit na akciový trh
Společnost GlobalFoundries (GloFo) v poslední době zaujala spíše svým útokem na TSMC, od které přišla prudká reakce. Dozvídáme se ale také to, že GloFo plánuje v dohledné době vstoupit na akciový trh. 
GlobalFoundries tak plánuje v roce 2022 spustit IPO (Initial Public Offering), čili nabídnout své akcie na veřejném trhu. Nyní je to tak stále společnost ve zcela soukromém vlastnictví a ta může nyní kvůli plánovanému vstupu na akciový trh doufat, že právní rozmíška s TSMC pro ni dopadne dobře že za dva roky už bude dávno vyřešena. TSMC si totiž nenechala nic líbit a vyjela proti GloFo s těžkými zbraněmi, které zahrnují i požadavek na opatření soudu, jež by ihned zastavilo výrobu. 
 
 
Vlastníci firmy GloFo se měli ke vstupu na akciový trh rozhoupat prý kvůli tomu, aby získali zpět alespoň část ze svých investic, které za více než desetiletí už dosáhly téměř 21 miliard dolarů. Firma se přitom nyní snaží těžit z toho, co má a nedávno představila proces 12LP+, který se prý vyrovná 10nm procesům jiných firem (ovšem těžko tomu od Intelu). Nicméně GloFo už dávno rezignovala na vývoj 7nm procesu, respektive ten by mohlo později uvést do praxe, takže je vhodnější říci, že firma rezignovala na snahy udržet krok s nejlepšími firmami ve svém oboru. 
 
Nicméně GloFo i tak dnes zůstává po Samsungu a TSMC třetím největším smluvním výrobcem čipů na světě. Nyní chce nabízet spíše specializované výrobní procesy a soustředit se na to, aby konečně začala vydělávat, což se jí po ta dlouhá léta soupeření s TSMC a jinými moc nedařilo. Ostatně je jasné, že pro ziskovost není třeba nabízet ty nejpokročilejší výrobní procesy, neboť pak by těžko mohly existovat firmy jako UMC, SMIC, Vanguard, PowerChip a další. 
 
GloFo také nedávno prošlo menší reorganizací, či jinými slovy řečeno prodejem části majetku ve snaze získat potřebné finance. Firma se tak zbavila dvou továren a Marvellu prodala společnost Avera Semiconductor. Nyní skupina Mubadala, která GloFo vlastní, plánuje vyslat na trh akcie představující minoritní podíl, takže si chce nad firmou ponechat kontrolu. Majitelé však tvrdí, že plánované IPO bude zásadním okamžikem, který má ukázat, že mají důvěru ve zvolenou strategii, která má brzy přinést zisk. 
 
Zdroj: Anandtech


reklama