reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Hackeři se v Bitcoin scamu opět vydávali za Elona Muska

5.11.2018, Milan Šurkala, aktualita
Hackeři se v Bitcoin scamu opět vydávali za Elona Muska
Falešné účty Elona Muska na Twitteru jsou velmi často zneužívány k vytváření scamů ohledně bitcoinu a jiných kryptoměn. Hackeři nyní dokonce napadli ověřené účty jiných organizací, aby se za Muska vydávali a z důvěřivců vylákali kryptoměny.
Elon Musk to na Twitteru nemá jednoduché. Odhlédneme-li od problémů s převzetím Tesly do privátních rukou a nynějšího vyšetřování ohledně zavádějících čísel produkce Modelu 3, což dělá problémy jemu samotnému, pak jsou tady i aktivity, které dělají problémy jiným. Mnoho lidí se totiž na Twitteru vydává za Elona Muska, vytvářejí si falešné účty se stejným avatarem a takto lákají z lidí peníze, nejčastěji bitcoiny. I když Twitter jde po těchto falešných účtech a zakázal vytváření účtů se jménem "Elon Musk", lidé např. místo malého "L" napíšou velké "i" a jméno pak vypadá stejně. I když Twitter zavedl ověřené účty s modrou fajfkou, díky které si můžete být "jisti", že jde o toho správného uživatele a ne nějaké falešné náhrady, hackeři už dokázali dokonce obejít i tuto kontrolu.
 
Elon Musk Twitter
 
Stačilo jim totiž hacknout ověřené účty jiných lidí, než je Elon Musk. Napadeny tak byly účty např. filmového studia Pathe UK, prodejce oblečení Matalan nebo společnosti Pantheon Books. Jakmile nad nimi hackeři získali kontrolu, změnili avatar účtu na klasickou fotografii Elona Muska z Twitteru (viz výše) a účet přejmenovali na jeho jméno. Takto vznikl účet se jménem Elon Musk, který měl zároveň modrou fajfku ověřeného účtu. Jediné, co tak nesedělo, bylo twitterové jméno účtu, místo @elonmusk zde bylo např. #patheuk.
 
Jménem Elona Muska pak prohlásili, že tento miliardář dává komunitě 10 tisíc Bitcoinů. Stačí prý jen poslat 0,1 BTC na zadanou adresu pro verifikaci adresy pod slibem, že pošle zpět 10násobek této částky, v některých případech slíbil až 20 BTC. Pochopitelně šlo o scam a důvěřivci, kteří požadovaný obnos zaslali, o své Bitcoiny přišli. I když ani zdaleka nejde o první takový scam, je stále překvapivé, že na to několik lidí opět naletělo. Jen falešný tweet od Pathe UK dostal 3700 lajků a byl retweetnut 850krát. Hackeři si za první den přišli na zhruba 6 BTC, což při dnešních cenách dělá téměř 900 tisíc Kč.
 
Připomeňme, že pravý Elon Musk sám si z těchto scamů před dvěma týdny vystřelil tím, že napsal tweet s textem "Wanna buy some Bitcoin?" Výsledkem bylo, že Twitter Muskovi zablokoval jeho vlastní účet. Je zajímavé, že totéž se vždy nedaří u těch falešných.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama