reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Musk musí odstoupit z funkce předsedy správní rady Tesly a zaplatit pokutu

1.10.2018, Milan Šurkala, aktualita
Musk musí odstoupit z funkce předsedy správní rady Tesly a zaplatit pokutu
Komise SEC byla s nechvalně známým tweetem Elona Musk o převzetí Tesly do privátních rukou docela rychle hotova. Musk musí odstoupit z pozice předsedy správní rady a on i Tesla musí zaplatit nemalou pokutu v desítkách milionů dolarů.
Nechvalně známý tweet Elona Muska o tom, že uvažuje o přechodu Tesly do soukromého vlastnictví má další negativní důsledek pro Muska i Teslu. Nyní jej vyšetřují i trestní orgány Ministerstva spravedlnosti, přičemž Komise pro cenné papíry SEC je už s Muskem hotova. Kvůli jeho tweetu, který zahýbal cenou akcií a znamenal nemalé ztráty pro shortery (ti, kteří sází na pokles akcií), byl vyšetřován a nyní padlo i rozhodnutí. Výsledkem je pokuta 20 milionů dolarů pro Elona Muska i Teslu. Celkem jde tedy o 40 milionů dolarů, které budou rozděleny mezi soudem určené investory, kteří byly tweetem poškozeni. Tesla i Musk s pokutou souhlasili, ačkoli nechtěl připustit, že by záměrně udělal něco špatného.
 
Elon Musk
 
Takhle se Elon Musk poslední dobou asi moc nesměje. Jeho tweet mu přidělal a asi i ještě přidělá hodně vrásek.
 
Součástí řešení je i to, že Elon Musk musí odstoupit z pozice předsedy správní tady, na kterou nesmí být zvolen po dobu následujících tří let a Tesla musí zvolit dva nové členy rady. Elon Musk nicméně může zůstat jako CEO společnosti. Zároveň musí být pomocí těchto nových členů vytvořen mechanismus, kterým se bude dohlížet na Muskovu komunikaci se světem např. jeho oblíbenými sociálními sítěmi.
 
Zajímavostí je např. to, že Musk tvrdil, že jeho tweetem ohledně $420 dolarů za akcii ohledně přechodu na privátní vlastnictví chtěl vtipně zapůsobit na svou přítelkyni. Inu, výsledek asi moc pozitivní nebyl a borce ze sebe zrovna neudělal, spíše naopak. Na zprávu o konci Elona Muska jako člena správní rady v Tesle pochopitelně zareagoval trh a to se projevilo i na ceně akcií společnosti. Ta padla ze $307,5 až na $261 (o 15 %), nicméně situace se už o něco uklidnila, cena akcií se trochu stabilizovala a v after-marketu se dostala trochu výše na $266. Kdo ví, co se ale s cenou stane v pondělí ráno při otevření burzy.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama