reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

HP koupil superpočítačového specialistu Cray

20.5.2019, Jan Vítek, aktualita
HP koupil superpočítačového specialistu Cray
Společnost Hewlett-Packard ukořistila firmu, jejíž jméno je synonymem pro superpočítače. Však na platformách Cray vznikají ty nejvýkonnější systémy dneška a chystají se také vůbec první, které otevřou éru exaFLOPS. 
Nedávno jsme se dozvěděli, že Intel plánuje stavbu superpočítače Aurora, který by už měl dosáhnout výkonu jednoho exaFLOP a následně se přihlásilo AMD, které chce se svým Frontier tuto hranici už dalece přesáhnout. Oba rivalové však své systémy založí na platformě firmy Cray, což už tedy zanedlouho bude platforma patřící firmě HP. 
 
 
HP zaplatí za Cray celkem 1,3 miliardy dolarů, což představovalo o 17 procent více, než jaká byla tržní hodnota firmy v době ohlášení akvizice. Akcie firmy Cray ihned poté prudce vyskočily o pět dolarů. 
 
Dá se tak říci, že HP si kupuje jednu z legend počítačového světa, jejíž úloha se ovšem výrazně změnila. Dříve si Cray tvořil vlastní hardware i software a nyní funguje s jistou nadsázkou jako OEM výrobce superpočítačů využívající výkonné produkty ostatních firem, a to právě především AMD a Intelu. Nicméně mu nelze upřít, že velkou přidanou hodnotu mají jeho platformy (Shasta), síťové technologie (Slingshot), I/O a software. A už vůbec nelze upřít, že Cray tvoří ty nejvýkonnější superpočítače světa. V poslední době možná trošku zaostává, ale i tak v žebříčku TOP 500 má obsazenou šestou až jedenáctou pozici a díky systémům Frontier a Aurora by se měl opět dostat do čela.
 
HP pochopitelně hodlá využít Cray a jejího know-how k obohacení vlastního serverového portfolia a rozšířit nabídku známou jako HPC-as-a-service, což v podstatě znamená nabízení superpočítačových instancí pro takové zákazníky, kteří čas od času potřebují extrémní výkon, ale ne tak často, aby si kvůli tomu pořizovali vlastní systémy. Od toho se samozřejmě také odvíjí otázka ceny pořízení vs. pronajmutí.  

 


reklama