reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

HPE ukazuje nejnovější hardware pro exaFLOPSové superpočítače

2.6.2022, Jan Vítek, aktualita
HPE ukazuje nejnovější hardware pro exaFLOPSové superpočítače
Nejnovější jednička ve světě superpočítačů, systém Frontier, je založen na platformě HPE Cray EX235a, což platí i pro novou trojku v žebříčku TOP500, finský LUMI. HPE ale ukázalo i součást budoucího systému Aurora. 
HPE tak dorazilo na International Supercomputer (ISC 2022) vyzbrojeno hardwarem, který se používá v nejnovějších superpočítačích. Šlo tu především o systém Frontier založený na hardwaru firmy AMD a vedle něj tu máme také Auroru s hardwarem Intelu, ovšem oba využijí či již využívají platformu Cray společnosti HPE. 
 
 
Frontier dosahuje v FP64 reálného výkonu 1,1 exaFLOPS, přičemž Aurora na tom měla být podobně, ale už loni v říjnu Intel oznámil, že to bude nakonec více než 2 exaFLOPS, což umožní i vyšší než očekávaný výkon akcelerátorů Ponte Vecchio. Aurora by přitom měla být zprovozněna snad ještě letos. 
 
 
Společnost HPE nyní ukázala osazené bladeové skříně obou superpočítačů, čili Frontieru i Aurory. Blade Frontieru využívá dva procesory AMD EPYC "Trento" se 64 jádry Zen 3, která mají být obohacena o V-Cache. Každý je napojen na čtyři akcelerátory AMD Instinct MI250X, z nichž každý má 14080 Stream procesorů a 128 GB paměti HBM2e. Každý takový blade pak nabídne výkon až 383 TFLOPS v FP32/64 (vector) a 765 TFLOPS v FP32/64 (matrix). Chlazení zajistí okruh s kapalným médiem, které se dovnitř a ven dostává skrz přední fitinky viditelné vedle madla. 
 
 
O bladu Aurora toho zatím není známo tolik, a to ani přesné označení platformy Cray Ex. Víme ale, že jeden blade bude založen rovněž na dvou procesorech, a sice Sapphire Rapids s více než 40 jádry a vlastní 64GB pamětí HBM2e vedle modulů DDR5. Pak je tu ještě celkem šest akcelerátorů Ponte Vecchio. I zde se využije kapalné chlazení, ostatně můžeme dobře vidět hadičky, které rozvádějí médium mezi procesory a akcelerátory.
 
Zdroj: THW


reklama