reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

HTT začalo stavět skutečnou Hyperloop dráhu ve Francii

16.4.2018, Milan Šurkala, aktualita
HTT začalo stavět skutečnou Hyperloop dráhu ve Francii
První skutečná (full-scale) dráha společnosti Hyperloop Transport Technologies se už staví v Toulouse ve Francii. Na určeném místě už jsou dávány dohromady tubusy s průměrem 4 metrů a dráha bude už brzy funkční.
Na poli Hyperloop spolu soupeří více společností, především jde o Virgin Hyperloop One a Hyperloop Transport Technologies (HTT). Ty se předhánějí ve stavění testovacích tratí a uzavírání kontraktů v nejrůznějších státech (v poslední době např. v Indii). Testovací tratě většinou zkoušeli pohon nebo některé části systému, nicméně Virgin Hyperloop One už v srpnu loňského roku vyzkoušelo i kapsli pro cestující v zařízení DevLoop v Nevadě.
 
Tubus Hyperloop
 
HTT už rovněž začala s budováním plnohodnotné "full-scale" Hyperloop dráhy v Toulouse ve Francii. Na místo už dovezla dlouhé tubusy o vnitřním průměru 4 metrů, které se stanou základem budoucí dráhy. Ta by měla být v provozuschopná už v letošním roce. Její délka ale nebude nijak závratná, činit má jen 320 metrů a půjde o test systému v životní velikosti.
 
V příštím roce chce vybudovat o něco delší 1km dráhu, která bude umístěna na 5,8 metru vysokých pylonech. Oba systémy lze dále rozšiřovat a integrovat je pak do skutečných drah, které budou využívány v reálném provozu s pasažéry. V Carbures ve Španělsku se nyní pracuje na kabině pro pasažéry, která bude na místo dovezena během letošního léta a zabudována do systému.
 
Připomeňme, že HTT má už smlouvy o budování Hyperloop drah v devíti různých zemích a Francie je jednou z prvních zemí, kde bude zkoušena i kabina pro cestující. Dle slov HTT se Hyperloop konečně dostává z fáze konceptu do komerčního průmyslu. Na skutečný provoz s cestujícími si ale stejně ještě nějakou dobu počkáme.
 
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama