reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Hyperloop dosáhl rychlosti přes 300 km/h, proběhl test s kabinou pro cestující

2.8.2017, Kateřina Hoferková, aktualita
Hyperloop dosáhl rychlosti přes 300 km/h, proběhl test s kabinou pro cestující
Hyperloop je projekt, který má být dopravou budoucnosti. Zatím společnost Hyperloop One zvládla s transportní kabinou pro cestující udělat test, při kterém kapsle Hyperloopu dosáhla rychlosti přes 300 km/h.
Hyperloop je způsob dopravy budoucnosti, který vymyslel Elon Musk. Americký podnikatel se ale věnuje spíše jiným svým projektům, jako je úspěšná společnost SpaceX. Hyperloop ale není zanedbáván, jeho realizace se ujaly soukromé společnosti, jako je Hyperloop One. Právě tato firma už celý systém testuje v zařízení DevLoop, které se nachází v Nevadě.

Nedávno proběhla první zkouška celého systému, od té doby Hyperloop ušel další kousek své cesty. První test se mohl zdát na Hyperloop pomalý, nyní se ale transportní kabina pohybuje o dost rychleji. Při testování XP-1 dosáhla rychlosti až přes 300 kilometrů za hodinu, konkrétně 307 km/h. Stále to ještě není rychlost, jakou by se měly kapsle pohybovat ve finále, ta by měla být až 1 200 km/h. Trasa, kterou kabina projela, nebyla nijak dlouhá, jednalo se asi o 300 metrů. I když se testy zatím jen blíží konečným plánům, Hyperloop One svůj systém rozvíjí a dělá pokroky, jednalo se o test Hyperloopu se zatím nejvyšší dosaženou rychlostí. Hyperloop One je také jediná společnost, která má postavený plně funkční prototyp. 
 

XP-1 měří na délku 8,7 metru, na výšku 2,7 m a na šířku 2,4 m. V kabině by tedy mělo být dost místa pro cestující. Společnost popisuje test této transportní kapsle jako vyvrcholení druhé fáze, kdy chce světu demonstrovat, že model je skutečně funkční. Třetí fáze by podle spoluzakladatele Joshe Giegela neměla být o zvýšení rychlosti, ale o řešení problémů, které se během provozu objevují. Nelehké je například budování systému, který umožní vstup a výstup transportní kabiny do tunelů, ve kterých je téměř vakuum.

V nejbližší době také Hyperloop One neplánuje rozšířit svou testovací dráhu DevLoop na více, než je současných 500 metrů. Testy by také měly probíhat v zemích, které projevily o tuto technologii zájem. Je tedy pravděpodobné, že by mohla být vybudována zkušební část trati, která by pak mohla být využita pro spojení velkých měst Hyperloopem. Předtím ale proběhne ještě spousta zkoušek systému. Zatím tedy není možné počítat s tím, že by se v brzké době realizovala dráha spojující Prahu s dalšími velkými městy.

Zdroj: engadget.com 
reklama