reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

InSight přistála na Marsu, NASA slaví

26.11.2018, Jan Vítek, aktualita
InSight přistála na Marsu, NASA slaví
Sonda InSight americké NASA už má před sebou jen několik posledních hodin letu, a dnes večer tak půjde na finální přistání, v jehož průběhu především se rozhodne, zda půjde o úspěšnou misi. Zvládne to?
V našich nedávných článcích jsme už pokryli to, kde InSight přistane a co tam bude dělat a pak také jak proběhne samotný proces přistání a jakým způsobem bude sonda se Zemí komunikovat. Mars se už na své oběžné dráze vzdálil od Země (v opozici byl v červnu), ale stále je k ní velice blízko a dá se na listopadové obloze velice dobře pozorovat. Nicméně i tak trvá signálu aktuálně něco málo přes tři minuty, než od Marsu doputuje až k Zemi, takže je nemožné na takovou vzdálenost přistání řídit v reálném čase. Nastoupí tedy automatika.
 
 přenos začíná ve 20:00 našeho času, sonda půjde na přistání před 21. hodinou
 
Celé přistání modulu InSight bude od vstupu do atmosféry Marsu po dosed trvat asi šest minut a zahrnovat bude využití manévrovacích trysek, brždění o atmosféru a také využití padáku i brzdicích raket. Doufat můžeme především v to, že v místě přistání zrovna nebude probíhat jedna z podzimních bouří, které dle NASA v posledních letech zesilují.
 
Po sedmi minutách po přistání už InSight vyšle potvrzení, že jeho životně důležité systémy fungují, jsou připraveny a také bychom se už nedlouho poté mohli dočkat prvních snímků. Data ale budou do NASA či ESA proudit ze čtyř obíhajících sond, které u Marsu agentury mají (a navíc to jsou dva malé CubeSat, které InSight následují). Jde o Mars Odyssey, Mars Reconnaissance Orbiter, MAVEN a Trace Gas Orbiter.  
 
Ve 20:54 našeho času sonda InSight přistála na Marsu. V té době bylo zatím jen potvrzeno přistání, ale v NASA JPL už nadšeně slaví a mohou se těšit na další data. Muselo se počkat na to, až se usadí prach zvířený dosedající sondou a poté už na to, až nám sonda pošle první snímek ze svého okolí, který mohla pořídit už sotva několik minut po přistání pomocí jednoho ze dvou svých fotoaparátů. 
 
 
Tento snímek vzápětí přišel a ukázal viditelný horizont a část nebe. Objektiv notně zašpiněný prachem bude časem zbaven ochranného krytu a my se dočkáme daleko kvalitnějších záběrů. 
 
Můžeme ale už říci, že přistání sondy proběhlo dle dostupných informací naprosto bez problémů dle plánu. Nyní už jsou na řadě další záležitosti jako rozevření solárních panelů a postupné zprovoznění přístrojů.


reklama