reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Intel dostává miliardy dolarů na subvencích, kolik v USA a Evropě?

18.3.2022, Jan Vítek, aktualita
Intel dostává miliardy dolarů na subvencích, kolik v USA a Evropě?
Intel sám bude masivně investovat do výrobních kapacit v USA i Evropě, což se ale pochopitelně neobejde bez finančních subvencí. Kolik přislíbila Intelu vláda USA či zástupci Evropské unie? 
Už víme, jakým způsobem bude Intel v Evropě investovat a plány týkající se USA byly odhaleny už předtím. A ještě dříve, když Intel popsal svou novou strategii IDM 2.0 týkající se výroby, prozradil, že bude od vlád očekávat asi třetinové pokrytí připravených nákladů na výstavbu nových kapacit. V Evropě chce přitom investovat do továren samotných na 33 miliard dolarů a další desítky miliard budou utraceny v Ohiu, kde celková částka ani není známá (v první fázi to bude 20 miliard), ale může jít až o 100 miliard USD. To se ale bude samozřejmě týkat mnoha let investic.  
 
 
Nyní se dozvídáme, že Ohio si muselo pro Intel na pobídkách samo vyhradit 2,1 miliardy dolarů, přičemž další peníze Intel získá od federální vlády z rozpočtu, který byl připraven na základě zákona CHIPS. Je tak otázka, kolik peněz nakonec Intel z veřejných rozpočtů získá, ale teoreticky to může být až žádaná třetina. 
 
Pokud jde o Evropu, pak v německém Magdeburgu bude postavena moderní továrna za 18,7 miliard dolarů, přičemž Intel dle Bloombergu pro tento účely od Němců získá v přepočtu 5,5 miliard dolarů, což je téměř 30 procent. Čili tato suma či podíl už víceméně odpovídá tomu, co sám Intel loni uváděl při představení IDM 2.0. Další miliardy ale Intel utratí také v Irsku u Leixlip, kde má svou starší továrnu, kterou bude rozšiřovat, ovšem jaký příspěvek získá pro tuto akci, to se nedozvíme. 
 
Dle CEO Intelu Pata Gelsingera jsou státní pobídky nezbytné pro oživení výroby čipů na půdě USA a Evropské unie. O nich se v USA přitom bude ještě jednat, neboť Gelsinger a Sanjay Mehrotra (CEO Micronu) 23. března vystoupí před americkou senátní obchodní komisí, kde se bude jednat právě i o využití financí z připraveného balíku 52 miliard dolarů. Gelsinger se přitom už dříve zmiňoval, že USA by měly takto podpořit především domácí firmy, což je právě i Intel a Micron, čili logicky bude žádat pro ně největší podíly z připravených peněz. Dle THW se tito dva šéfové také budu snažit argumentovat poukázáním na zranitelnost dodavatelského řetězce čipů, dopadu na ekonomii a výhodách domácí výroby čipů pomocí hi-tech procesů.  


reklama