reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Intel uvádí Raptor Lake Refresh s až 6 GHz, zaujme však především Core i7-14700K

17.10.2023, Milan Šurkala, aktualita
Intel uvádí Raptor Lake Refresh s až 6 GHz, zaujme však především Core i7-14700K
Nová generace procesorů Intel do desktopu oficiálně přichází. Máme tu Raptor Lake Refresh, který je mírným technickým faceliftem předchozí generace. Dostalo se tak např. na zvýšené Turbo frekvence.
Společnost Intel včera oficiálně představila nové desktopové procesory Raptor Lake Refresh (RLR). Jak už je známo nějakou dobu, nemáme čekat zázraky, ale jen mírné navýšení výkonu v řádu vyšších jednotek procent. Za to může primárně navýšení většiny udávaných základních i maximálních taktů o 200 MHz (ve výjimečných případech o 100 MHz). To způsobuje, že se procesory konečně dostávají na hranici 6,0 GHz i s běžným modelem K. Toto sice uměl i Core i9-13900KS předchozí generace, tam šlo ale o speciální řadu KS. Další novinkou je vylepšení funkce Extreme Tuning Utility (XTU), která nyní nabídne AI Assist, tedy přetaktování s pomocí od systémů umělé inteligence, navíc je tu podpora pro DDR5-8000 pomocí profilů XMP. Všechny procesory jsou kompatibilní se stávajícím socketem LGA-1700, takže si s nimi po updatu BIOSů poradí základní desky s chipsety řady 700 i 600. Máme zde podporu pro Wi-Fi 7 a Bluetooth 5.4. Původně se tvrdilo, že jsou připraveny na Thunderbolt 5, to se ale ukázalo, že není pravdou.
 
Intel Core 14. generace
 
Intel tvrdí, že jeho 24jádrový Core i9-14900K nabídne až o 23 % vyšší herní výkon než AMD Ryzen 9 7950X3D, ale v průměru to jsou jen necelá 3 %. Asi nejzajímavějším procesorem v nové nabídce je ale spíše Core i7-14700K. Zatímco u ostatních procesorů se počet jader neměnil a došlo jen k navýšení taktů, v případě tohoto procesoru se z konfigurace 8P+8E přešlo na 8P+12E. Celkově se tak z 16jádrového modelu stal 20jádrový a ačkoli v tomto případě se základní takty obou typů jader nezvyšovaly, Turbo frekvence se opět zvýšily ve většině případů o 200 MHz. Spolu s větším počtem jader se také zvýšila kapacita Intel Smart Cache z 30 na 33 MB a L2 cache má nyní 28 MB míst původních 24 MB. Dobrou zprávou je to, že se neměnily ceny, ačkoli se proslýchalo, že bude Intel zdražovat. Přehled procesorů vidíte v oficiální tabulce Intelu níže. Prodej novinek začíná dnes 17. října.
 
Intel Core 14. generaceklikněte pro zvětšení
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama