reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Intel z rozchodu s Micronem získá až 1,5 miliardy dolarů

10.5.2019, Jan Vítek, aktualita
Intel z rozchodu s Micronem získá až 1,5 miliardy dolarů
Intel dosud provozoval s Micronem společnost IM Flash Technologies, ale my už nějaký ten pátek víme, že se obě firmy rozhodly jít vlastní cestou. Na svět přitom přivedly zbrusu novou paměťovou technologii 3D XPoint.
Naposledy jsme si přitom četli o tom, že Intel s Micronem nezažívají tak úplně nekomplikovaný rozchod a že se budou dohadovat u soudu. Případ se točil či točí kolem zaměstnance Intelu, jímž je jistý Doyle Rivers, který měl přejít do Micronu i s důvěrnými informacemi. To už ale můžeme nechat plavat, protože rozchod pokračuje s tím, že Micron Intelu zaplatí 1,3 až 1,5 miliardy dolarů za jeho podíl a další pohledávky, přičemž se očekává, že celá transakce se uzavře v říjnu. 
 
 
To vše odpovídá smlouvě o podniku se společnou majetkovou účastí, kterou Intel s Micronem podepsal v roce 2005. Micron v IM Flash Technologies (IMFT) drží 51% podíl a také má právo na odkoupení zbylých 49 %, ovšem při splnění určitých podmínek. Intel přitom už Micronu v roce 2012 prodal své podíly na továrnách firmy IMFT v Singapuru a Virginii, takže té zůstala pouze jediná továrna v Lehi ve státě Utah (na fotografii). 
 
V Lehi se dnes vyrábí jediný produkt, a sice paměti 3D XPoint, které však aktuálně prakticky na trhu nabízí v produktech Optane pouze Intel. Micron přitom už v roce 2016 představil produkty QuantX založené na těchto pamětech, avšak ty se dosud nedostaly na trh. Dozvídáme se, že nejspíše čeká na dokončení vývoje druhé generace 3D XPoint, kterou teprve využije pro své produkty, a to snad ještě letos. Zda se budou prodávat pod značkou QuantX, to se uvidí. 
 
Ani Intel však s 3D XPoint nekončí a už dříve se psalo, že bude tyto paměti dále vyvíjet samostatně. Jejich druhá generace ale vznikla ještě s přispěním obou firem. Intel se nyní může těšit na až 1,5 miliardy dolarů, které však Micron zaplatí z větší části jako dluh IMFT a pouze na 300 až 500 milionů bude ohodnocen samotný podíl Intelu. Ten chce získané peníze použít právě na rozběhnutí výroby pamětí 3D XPoint, a to buď v nějakém existujícím provozu, nebo ve zbrusu nové továrně. Přinejmenším do poloviny příštího roku ale bude mít právo kupovat potřebné paměti od Micronu. 
 
 
Zdroj: Anandtech 


reklama