Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Intel zařadil zpátečku a čipové sady dělá opět 22nm procesem

20.9.2018, Jan Vítek, aktualita
Intel zařadil zpátečku a čipové sady dělá opět 22nm procesem
Intel se už řadu měsíců potýká s dopadem nedokonaného přechodu na 10nm proces. Jeho 14nm linky jsou přetížené a už se mluvilo o přesunutí části výroby do TSMC. To potvrzeno nebylo a nyní tu máme další zprávu. 
Server Tom's Hardware informuje o tom, že Intel začal vyrábět čipovou sadu H310C, která je tvořena opět 22nm procesem, což je jednoznačně reakce na nedostatečnou výrobní kapacitu pro 14nm čipy. Zda Intel skutečně nechá některé čipy vyrábět v TSMC, to je stále otázka, ale že přešel u čipové sady H310 opět na 22nm proces bere zdroj jako potvrzenou věc. Vypadá to, že může v důsledku jít o tu samou věc, která byla dříve jen mylně interpretována, takže by nešlo o výrobu v TSMC, ale na 22nm linkách Intelu, ale to je otázka. 
 
Intel H310 
 
Rozhodně pak dává smysl, aby zpětný přechod na 22nm proces postihl low-endový čipset H310 a aby si Intel pro ty lepší produkty nechával své 14nm linky. Ty jsou nyní přetíženy, což ovlivňuje dostupnost veškerých příslušných produktů a analytici očekávají, že to postihne i celý trh s PC. Jakkoliv výkonné bylo v posledním roce a půl konkurenční AMD, stále platí, že na tomto trhu dominuje Intel. 
 
 Intel H310C
 
Právě základních desek s čipsetem H310 je na trhu nedostatek, který trvá už od letošního března a předznamenal ještě větší problémy, které mají teprve vyvrcholit ve zbytku tohoto roku. Intel přitom běžně používal pro výrobu čipových sad o stupeň horší výrobní proces než pro své stěžejní produkty. Ovšem 10nm proces zprovozněn ještě nebyl a ještě celý rok asi ani nebude, ale to moc nesedí s dlouhodobými plány, dle nichž Intel s výrobou čipsetů už přešel na 14nm proces a to způsobilo problémy. 
 
Můžeme tak očekávat desky s 22nm čipsetem H310C, který měří cca 10 x 7 mm, což je oproti 14nm H310 s rozměry 8,5 x 6,5 mm výrazně větší plocha. Nicméně jde jen o čipset a krom mírně zvýšené spotřeby nelze čekat žádný jiný negativní dopad. 
 
To musí Intel sám ještě potvrdit ve svých materiálech, ale dle Tom's Hardware už desky s čipsetem H310C začínají proudit na trh. Není jasné, jak budou označovány a zda prostě jako H310C nebo prostě jen nové revize stávajících modelů. Je také možné, že Intel už připravuje další "céčkové" verze existujících čipsetů, aby svým 14nm linkám ještě více ulehčil.