reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Intel zařadil zpátečku a čipové sady dělá opět 22nm procesem

20.9.2018, Jan Vítek, aktualita
Intel zařadil zpátečku a čipové sady dělá opět 22nm procesem
Intel se už řadu měsíců potýká s dopadem nedokonaného přechodu na 10nm proces. Jeho 14nm linky jsou přetížené a už se mluvilo o přesunutí části výroby do TSMC. To potvrzeno nebylo a nyní tu máme další zprávu. 
Server Tom's Hardware informuje o tom, že Intel začal vyrábět čipovou sadu H310C, která je tvořena opět 22nm procesem, což je jednoznačně reakce na nedostatečnou výrobní kapacitu pro 14nm čipy. Zda Intel skutečně nechá některé čipy vyrábět v TSMC, to je stále otázka, ale že přešel u čipové sady H310 opět na 22nm proces bere zdroj jako potvrzenou věc. Vypadá to, že může v důsledku jít o tu samou věc, která byla dříve jen mylně interpretována, takže by nešlo o výrobu v TSMC, ale na 22nm linkách Intelu, ale to je otázka. 
 
Intel H310 
 
Rozhodně pak dává smysl, aby zpětný přechod na 22nm proces postihl low-endový čipset H310 a aby si Intel pro ty lepší produkty nechával své 14nm linky. Ty jsou nyní přetíženy, což ovlivňuje dostupnost veškerých příslušných produktů a analytici očekávají, že to postihne i celý trh s PC. Jakkoliv výkonné bylo v posledním roce a půl konkurenční AMD, stále platí, že na tomto trhu dominuje Intel. 
 
 Intel H310C
 
Právě základních desek s čipsetem H310 je na trhu nedostatek, který trvá už od letošního března a předznamenal ještě větší problémy, které mají teprve vyvrcholit ve zbytku tohoto roku. Intel přitom běžně používal pro výrobu čipových sad o stupeň horší výrobní proces než pro své stěžejní produkty. Ovšem 10nm proces zprovozněn ještě nebyl a ještě celý rok asi ani nebude, ale to moc nesedí s dlouhodobými plány, dle nichž Intel s výrobou čipsetů už přešel na 14nm proces a to způsobilo problémy. 
 
Můžeme tak očekávat desky s 22nm čipsetem H310C, který měří cca 10 x 7 mm, což je oproti 14nm H310 s rozměry 8,5 x 6,5 mm výrazně větší plocha. Nicméně jde jen o čipset a krom mírně zvýšené spotřeby nelze čekat žádný jiný negativní dopad. 
 
To musí Intel sám ještě potvrdit ve svých materiálech, ale dle Tom's Hardware už desky s čipsetem H310C začínají proudit na trh. Není jasné, jak budou označovány a zda prostě jako H310C nebo prostě jen nové revize stávajících modelů. Je také možné, že Intel už připravuje další "céčkové" verze existujících čipsetů, aby svým 14nm linkám ještě více ulehčil.
 


reklama